26 april 2024 Gebruikers online: 65
Agenda
Active creations

Italiaanse en Thaise ‘zussen’ bij Joan en Sanne

Geplaatst op: 22 februari 2017

Joan en Sanne Spans uit Zwartsluis stelden drie jaar geleden hun huis voor het eerst open voor een Georgische uitwisselingsstudent van YFU. In de jaren daarna volgden een Finse en Argentijnse student. Dit schooljaar zorgen Irene uit Italië en Nam uit Thailand voor een gezellige drukte in huize Spans. De liefde is wederzijds. “Dit is de beste gastgezin ever.”

Jaarlijks komen zo’n 60 YFU-studenten naar Nederland om onze taal, land en cultuur te leren kennen. Zij wonen in een Nederlands gastgezin en gaan naar een lokale, Nederlandstalige middelbare school. “Wij lazen in juni 2014 dat YFU nog gastgezinnen zocht en dachten: hé, is dat niet iets voor ons?”, vertelt Sanne Spans. “Een paar weken later stond de 15-jarige Nia uit Georgië al op de stoep. Ze heeft een jaar bij ons gewoond en dat was hartstikke leuk.” De keus om het YFU-avontuur vaker aan te gaan, was daarom snel gemaakt.

Sanne: ‘Wij zijn maar met z’n tweeën. We hebben zelf twee kindjes gekregen maar die zijn helaas overleden. Ondanks het verdriet hebben we een goed leven, waar we anderen graag van mee laten genieten.” Pubers brengen leven in de brouwerij, vindt Sanne. “Ze zijn zelfstandig genoeg om veel dingen zelf te kunnen maar omdat ze ver van huis zijn, hebben ze soms ook een steuntje in de rug nodig. Dat steuntje geven we graag.”

Very special

Dit schooljaar kozen Joan en Sanne voor twee YFU-studenten tegelijkertijd: Nam (18) uit Thailand en Irene (17) uit Italië. “Zwartsluis is natuurlijk maar een dorp. Je moet actief op zoek naar vertier en er zelf op uittrekken”, zegt Sanne. “Wij dachten dat twee meiden zich mooi aan elkaar zouden kunnen optrekken.” Die beslissing pakte bijzonder goed uit. Nam en Irene hebben beide alleen broers en zijn dolblij dat ze een bonus-zus in hun schoot geworpen kregen. “It’s beautiful and very special”, vertelt Irene, in een mooie mix van Nederlands en Engels. “We begrijpen elkaar goed omdat we hetzelfde meemaken. We are sisters for life.”

Lekker weer

“Vanaf dag één is er een klik”, beaamt Sanne. “Tussen die meiden onderling maar ook met ons vieren. We hebben veel lol en trekken er regelmatig op uit.” Nam en Irene gaan bijvoorbeeld naar concerten en met z’n allen gaan ze naar familie of uit eten. Ook werden al bezoekjes gebracht aan Maastricht en de Euromast en staan de Waddeneilanden nog op de verlanglijst. Aan tafel wordt veel gekletst en natuurlijk staan er regelmatig Italiaanse pasta en Thaise curry’s op tafel. Nam en Irene zijn op hun beurt dol op stamppot, frikandellen en hagelslag en Irene zelfs op drop. Sanne: “Het is zo leuk om ze stapje voor stapje Nederlands te zien leren. En om door hun ogen naar ons land te kijken. Dat wij in weer en wind altijd maar op de fiets stappen, vonden ze in het begin belachelijk. En ze hadden het zo koud in augustus. Nu zeggen ze bij een paar zonnestralen al: ‘ah, lekker weer’.” Nam vindt daarnaast het openbaar vervoer in Nederland fantastisch. “Je checkt je app en ziet in één oogopslag hoe je moet reizen. Het is snel en zo veilig.” Irene verwondert zich over de positieve sfeer op school. “In Italië ben ik bang voor mijn leraren, hier word ik behandeld als een gelijke.”

Heimwee

Naast de ups zijn er soms ook downs. Nam en Irene gaan niet naar dezelfde middelbare school, waardoor ze sommige dingen helemaal zelf op moeten lossen. Dat was in het begin best lastig. Nam vertelt dat ze moeilijk aansluiting vond bij haar klasgenoten. “Je komt er niet heel makkelijk tussen. Maar ik ben blijven vragen om hulp en nu gaat het veel beter.” Dat er die avond acht Nederlandse vriendinnen komen eten en slapen, zegt wat dat betreft genoeg. Ook Irene kende haar slechte momenten. In oktober was ze jarig en en op die dag had ze veel last van heimwee. “Joan en Sanne hebben me er doorheen gesleept. Ze waren de hele dag zo lief, gaven me kadootjes en ontbijt op bed. Vanaf dat moment voelde ik me echt thuis.” Ook Nam is blij met de steun van haar gastouders. “Ze hebben een open mind en geven goed advies.”

Nu het eind februari is en Nam en Irene ruim over de helft van hun uitwisselingsjaar zijn, is de heimwee voorbij en begint de tijd ineens te dringen. Er is nog zoveel te zien en doen maar de dagen vliegen voorbij. Joan en Sanne weten al dat ze komend jaar weer YFU-studenten in huis nemen. “Het is een bijzondere ervaring, die we onszelf weer opnieuw willen geven.” Neemt niet weg dat Nam en Irene een bijzondere plek in hun hart innemen. “Dit jaar klikt het bijzonder goed.” Dat dat gevoel wederzijds is, blijkt uit Irene’s afsluitende opmerking. “We are really happy here. Everything is wow.”

YFU Intercultural Exchange Programs biedt jongeren van over de hele wereld de kans om een jaar, een semester of in de zomerweken op uitwisseling te gaan. Ook interesse om gastgezin te worden voor een buitenlandse student die naar Nederland komt? Of tussen de 15 en 18 jaar en zelf zin om weg te gaan? Kijk op www.yfu.nl, bel 0297-264850 of mail naar info@yfu.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice