26 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Afscheidsfotografie is emotiefotografie

Geplaatst op: 19 april 2017

Tekst en foto's Joke Veldman

In het uitvaartcentrum van Gert Mooiweer was woensdag een lezing over afscheidsfotografie door afscheidsfotografe Marja Steenbergen uit Nieuwleusen. Na een kopje koffie en een welkomswoord door Gert Mooiweer vertelde ze haar verhaal.

Aan de hand van foto’s die zij met toestemming van de familie’s mocht laten zien deed zij uitleg over wat er zo belangrijk is in deze vorm van fotografie. En dat is vooral het onopvallend fotograferen tijdens deze dagen of tijdens de uitvaart zelf.

Maar ook dat het vaak zo ontzettend belangrijk is voor de rouwverwerking mits deze families het natuurlijk willen. Nabestaanden weten vaak niet wie er allemaal in de kerk of op de begraafplaats waren, het gaat allemaal langs je heen op de dag van de uitvaart. Men leest het wel in het condoleance boek, maar foto’s hebben vaak meer waarde. En dan is het de kunst om dit zo goed en ook zo onopvallend mogelijk te doen, zo wordt er ook niet geflitst bijvoorbeeld.

Het kan een terminale patiënt zijn die graag nog met geliefde of vrienden op de foto wil. Een meisje die afscheid moest nemen van haar geliefde paard. Een crematie of een begrafenis maar ook bloemen, een rouwauto, of sprekers en soms hele kleine details die grote waarde kunnen hebben voor de nabestaande.

Afscheidsfotografie is emotiefotografie en je fotografeert niet alleen het verdriet, maar ook heel veel liefde! Na afloop kon iedereen kon nog even nablijven om vragen te stellen of ervaringen delen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice