26 april 2024 Gebruikers online: 71
Agenda
Active creations

Barbecueën is meer dan een hamburger op het vuur gooien

Geplaatst op: 28 juni 2017

Barbecueweer was het woensdag beslist niet, maar desondanks ging een groep van ruim twintig mannen en twee vrouwen op barbecuecursus bij slager Dick Bruintjes en bierkenner Thijs Postma. Bruintjes liet de fijne kneepjes van het barbecueën zien en Postma schonk er bijpassende biertjes bij.

Beide ondernemers wilden wat samen doen en de combinatie van barbecue en bier leek logisch. “Ik had de poster nog niet op Facebook staan of de eerste avond zat al vol. Daarom hebben we nog twee workshops georganiseerd”, vertelt Postma. Een groter vervolg is in de maak. “Volgend jaar gaan we vermoedelijk voor meer avonden, waaronder een Ladies Night.”

Terwijl de regen woensdagavond nog met bakken uit de hemel valt, gaan de barbecues aan. Bruno de Vos staat met een Green Egg onder een grote parasol van Brugse Zotte, terwijl Dick Bruintjes in de garage van Prins zijn werk doet. De Vos uit Belt-Schutsloot is sinds kort dealer van de populaire barbecues en geeft de groepjes instructies over het maken van een flammenkuchen, de variant uit de Elzas op een pizza.

In het keukentje van De Sluus laat Postma ondertussen hoe een whiskeyburger wordt gemaakt. Flinke lading rundergehakt, theelepel whiskey erbij, snufje knoflook, wat zout, wat suiker en uien. De creatie kan vervolgens bij Bruintjes op de barbecue worden gelegd. Die is ondertussen ook bezig met een zalm en heeft bovendien al urenlang slow ribs op het vuur liggen.

Als de barbecuegerechten klaar zijn, serveren Postma en Jelrik de Gast de biertjes, waaronder een H41 van Heineken, een Texelse Skuumkoppe en een Guinness porter. Rond 22.00 uur houdt de regen eindelijk op en wordt er nog een kippendij in de Green Egg gereedgemaakt, terwijl anderen ondertussen een peer schillen. Die maakt onderdeel uit van het dessert met ijs.

Aan het einde van de avond keren de cursisten naar huis. Ongetwijfeld met de kennis om tijdens de volgende goedweerperiode een bijzonder stuk vlees te bereiden. “Barbecueën is meer dan een hamburger op het vuur gooien en in een fles saus knijpen”, vindt Postma. Dat laat hij samen met Bruintjes zien, al is thuis niet iedereen voorzien van de fraaie barbecues die woensdag rond De Sluus staan opgesteld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice