27 april 2024 Gebruikers online: 12
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 16 november 2017

Georg Wilhelm Friedrich Hegel overleed op 14 november 1831, 186 jaar geleden. Hij was een Duits filosoof en was de eerste die zich echt bezighield met de geschiedenis van de filosofie. Hij vond het belangrijk de geschiedenis van het denken te bestuderen, omdat het de ontwikkeling van de geest laat zien. Volgens Hegel vindt de ontplooiing van de menselijke geest zijn hoogtepunt in zijn eigen filosofie. Alle voorgaande denkers zijn noodzakelijke voorlopers geweest die er voor hebben gezorgd dat hij (Hegel) het juiste systeem en de waarheid kon vinden. In sommige boeken over de geschiedenis van de filosofie is dat nog altijd terug te vinden. Onzin natuurlijk, omdat er na Hegel (een groot systeemdenker) andere ideeën over de wereld zijn ontstaan (het postmodernisme).

Ondanks deze filosofie van Hegel, begonnen Teun Troost en Jan Wiers aan hun eigen ‘schaakfilosofie’. Teun opende met e4 en beiden gingen aan de slag met het ontwikkelen van hun stukken. Op de 14e zet deed Teun een aanval met loper op de stelling van Jan door hem schaak tegeven, De stelling van Jan was een ware bouwval geworden. Het leverde Teun twee pionnen op, maar was zijn loper kwijt. Uiteindelijk begon Teun met afruilen van stukken en kwam in eindspel 4 pionnen voor te staan. Jan kwam dit niet meer te boven en realiseerde zich dat Teun’s filosofie de juiste was.

Harm de Jong opende tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Beiden gingen direct in de aanval, wat resulteerde in een vastlopende partij zonder perspectief. Stukken werden afgeruild en zachtjes, bijna onhoorbaar, lispelde Harm: “remise”?. Willem-Pieter reageerde stoïcijns en speelde rustig door. Uiteindelijk kwamen beiden remise overeen.

Henk Terpstra trof in een vriendschappelijke partij een ‘gastpeler’ en zeker niet de minste. Oud schaakkampioen van Afghanistan: Gholam Hassan. In een gelijkopgaande partij zocht Gholam direct de aanval wat hem een aantal stukken opleverde. Henk probeerde nog van alles, dacht aan Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Søren Kierkegaard, Arthur Schopenhauer , Karl Marx en anderen, maar

maar had hier geen antwoord op. Ten slotte legde ‘Daihatsu Henk’ zijn koning om en feliciteerde onze “Afghaanse hoofdman’ met zijn overwinning.

Klaas-Jan v.d. Vinne ontmoette Jaap Russchen. In een slordige partij ging Jaap als eerste in de fout waardoor hij al in de opening gedwongen werd om een loper tegen twee pionnen te ruilen. In het middenspel liet Klaas-Jan vervolgens onnodig een paard slaan. Toen ook zijn toren ingesloten raakte had Klaas-Jan geen tegenspel meer en restte hem niets anders dan op te geven.

Wim Jurgens nam het tegen Ebo Bos op. In een mooie partij waar beiden sterk speelden was het Ebo die de aanval zocht maar deze niet goed doorzette en Wim de aanval overnam. In het eindspel ruilde Wim een paardje tegen een sterke loper van Ebo waarmee zijn stelling in ‘schaakduigen’ viel.

In het eindspel zag Ebo niet dat Wim hem schaakmat kon geven en dit geschiedde. Even later moest Ebo opgeven.

“De partijen zijn altijd anders, de interviews altijd hetzelfde”

Garry Kasparov

Armeens-Sovjet schaakgrootmeester

Leefde van: 1963- Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice