12 december 2018 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 5 december 2017

Op 28 november 2002, 15 jaar geleden, overlijdt in Haarlem, na een kort ziekbed, Nederlands bekendste, bekwaamste en waarschijnlijk meest productieve liedschrijver Lennaert Nijgh. Hij schreef veel voor velen. Bijvoorbeeld voor Boudewijn de Groot: Welterusten Meneer de President, Land van Maas en Waal, Testament, Hoe sterk is de eenzame fietser, Dag Zuster Ursula, Een meisje van 16 en Avond dat in 2005 eindigde als nummer 1 op de Top 2000 van Radio 2. Op de Oude Groenmarkt in zijn woonplaats Haarlem staat een standbeeld ter ere van Lennaerth Nijgh, gemaakt door Marinus Boezem. Het beeld met de letters A en Z symboliseert de duizenden liedjes waar Lennaert de Nederlandse taal mee verrijkte.

Jaap Russchen opende tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Willem-Pieter ging vanaf het begin vol in de aanval en bracht al snel zijn dame in het spel. Jaap moest omzichtig verdedigen om alle dreigingen te weerstaan. Dat lukte, maar bovendien kwam Willem-Pieter’s dame in het nauw. Jaap won daardoor een stuk en daarna, ondanks stug tegenspel van Willem-Pieter, de partij.

Desondanks, denkend aan Lennaert Nijgh, zongen ze uit volle borst;

Nu hoef je nooit je jas meer aan te trekken En te hopen dat je licht het doet Laat buiten de stormwind nu maar razen in het donker Want binnen is het warm en licht en goed Hand in hand naar buiten kijken waar de regen valt Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen En ik ken je diepste angst Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij

Teun Troost nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. Teun opende met e4 en de strijd kon beginnen. Beiden rokeerden kort en hierdoor kreeg Teun met zijn pionnen een sterke aanval op de verdediging van Klaas-Jan. Na afruil van stukken bleek Teun toch sterker en kon hij Klaas-Jan de ‘schaakgenadeklap’ geven. Klaas-Jan dacht nog even aan het Testament van Lennaert Nijgh en verdween in de duisternis.

Henrik Jordan trof Henk Terpstra. Henrik opende met damegambiet 1.d4 d5 2.c4. Henk verloor even later zijn kostbare d- pion en zijn toren. In het middenspel was hij inmiddels 2 pionnen en 1 toren armer. ‘Daihatsu Henk’ dacht aan de eenzame fietser;

Hoe sterk is de eenzame fietser Die kromgebogen over z’n stuur tegen de wind Zichzelf een weg baant enz.

Even later met verlies van enkele stukken gaf Henk op.

Ebo Bos ontmoette ‘gastpeler Ghalom Hassan’. Beiden openden sterk en speelden met het mes op de keel. In het middenspel sneuvelde hier en daar een pion en manifesteerde zich een moeilijk toreneindspel. Onze ‘Afghaanse hoofdman’ deed steeds de juiste zetten. Kort daarop bood Ebo remise aan en zo geschiedde.

Harm de Jong speelde tegen Wim Jurgens. Harm zocht direct de aanval maar Wim pareerde deze en nam de aanval over. Voor ‘remise Harm’ bleek even later het ‘schaakdoek’ te vallen maar wist zich toch nog uit deze bizarre situatie te redden. Even later kwamen beiden remise overeen en eindigden, bijgestaan door de andere schakers, met; Welterusten Mijnheer de President;

Mijnheer de president, welterusten.

Slaap maar lekker in je mooie witte huis. Denk maar niet te veel aan al die verre kusten waar uw jongens zitten, eenzaam, ver van thuis. Denk vooral niet aan die zesenveertig doden, die vergissing laatst met dat bombardement. En vergeet het vierde van die tien geboden die u als goed christen zeker kent enz.

“Er bestaan geen feiten alleen interpretaties”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900 Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice