24 oktober 2018 Gebruikers online: 12
Agenda
Active creations

Hammers succesvol bij het hoogtepunt van het Friese Paard

Geplaatst op: 12 januari 2018

Tekst en foto's Henk Kuik

Het is vrijdagmorgen vroeg wanneer Henk Hammers uit Zwartsluis zijn vrachtwagen in beweging zet op weg naar Leeuwarden, waar het jaarlijkse hoogtepunt van het Friese Paard plaats vindt: de Centrale Keuring. De reis is niet voor niets blijkt later op de dag.

In de vrachtwagen een tweetal Friezen die vandaag op de tweede dag van het evenement deel gaan nemen aan één van de wedstrijdonderdelen. Samen met nog een aantal paarden, waaronder een aantal KWPN’ers, staan deze paarden op stal aan de Stouweweg. Met deze paarden wordt gesprongen door Anne Marie, echtgenote van Henk, terwijl Henk zich met de tuigpaarden bezig houdt.

Behendig rijdt de instructeur van het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) de vrachtauto richting de Friese hoofdstad. Op de achterband zitten Mieke ter Schure en Charlene Klaver die er ’s morgens voor gezorgd hebben dat de beide wedstrijdpaarden nadat ze verzorgd waren, in de paardentrailer geladen werden. Beide dames zijn overigens ook actief als amazone in de ruitersport.

In en rond de WTC Expo hal is het een drukte van belang met een diversiteit aan paardentrailers en vrachtauto’s. Op de tweede dag van het “Faderpaard”, zoals het evenement ook wel wordt genoemd, is er naast de hengstenkeuring ruimte ingedeeld voor dressuurwedstrijden, clinics zowel met Friese paarden voor de kar als met paarden onder het zadel als voor de tuigpaardenwedstrijden die deel uitmaken van de wintercompetitie. Een competitie die uit vier wedstrijden bestaat. Vrijdagmorgen was de derde wedstrijd en Bommelsteyn’s Swaen, een vijf jaar oude merrie, had, met aan de teugels Henk Hammers, de twee voorgaande wedstrijden gewonnen en ook vrijdagmorgen werd de combinatie onomstreden eerste met een prachtige verheven gangwerk.

Later op de dag kwam Henk met zijn tweede paard in de ring. De eveneens vijfjarige hengst, Bommelsteyn’s Quint. In de twee voorafgaande wedstrijd had de hengst een eerste en tweede plaats behaald en na die twee wedstrijden stond er een drietal paarden aan kop. De hengst was in de wedstrijd wat te onstuimig en kwam van de zeven aanwezige paarden op de tweede plaats terecht. Niet onverdienstelijk aldus een tevreden Henk Hammers, want door het behalen van de tweede plaats gaat de combinatie aan de leiding in de competitie. Met nog één wedstrijd te gaan in Sonnega ligt alles nog open voor de stalhouder aan de Stouweg.

Overigens besteed omroep Fryslan volop aandacht aan het, gedurende drie dagen uitverkochte, evenement waar paardenliefhebbers uit alle werelddelen elk jaar weer aanwezig zijn en waar velen van deze prachtige paarden dan ook  een andere eigenaar krijgen.

Stal Hammers kunt u vinden op FB en www.stalhammers.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice