26 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Burgemeester onthult informatiebord bij de Moorman

Geplaatst op: 19 april 2018

Voorbijgangers konden de afgelopen week al niet om de Moorman heen. Sinds donderdagmiddag kunnen passanten de geschiedenis van het uit 1918 stammende schip ook lezen op een informatiebord. Burgemeester Bilder onthulde dat voor en na een optreden van de Kolksluuszangers.

“Hij valt mooi op en dat was ook precies de bedoeling”, zegt Bilder als hij naar de openingsplechtigheid loopt. Het schip, eigendom van Freek Kuipers, heeft na dik vijf jaar een plekje gevonden aan de Havendijk. De vergunningen werden niet zomaar afgegeven. Zo moest bijvoorbeeld het waterschap akkoord gaan omdat de Moorman buiten de dijken ligt.

“Het was een kwestie van volhouden, maar met resultaat. Dit is een echte eyecatcher voor Zwartsluis. Een schip bovendien hopelijk vragen oproept over ons verleden, want daaraan gaan we in deze oppervlakkige tijd nog wel eens voorbij. Een onderdeel van dat verleden is de visserij in Zwartsluis”, aldus Bilder.

Het schip werd destijds in de vaart genomen door visserman Piet Moorman en was de eerste ZS13. Later deed het dienst bij de totstandkoming van de Noordoostpolder en na de oorlog kocht een Urker visserman het schip. Daarom was er donderdag ook belangstelling vanuit Urk. Het schip voer tot 1970 en kwam daarna aan het Groot Lageland te liggen. Daar redde Kuipers het van de sloop.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice