26 april 2024 Gebruikers online: 48
Agenda
Active creations

Marine met grof geschut naar Zwartsluis

Geplaatst op: 23 april 2018

De Koninklijke Marine en Koninklijke Landmacht zijn aanwezig op de Nationale Sleepbootdagen. De Marine komt zelfs met twee schepen én met de roadshow. De Landmacht neemt een opvallend verkenningsvoertuig mee naar Zwartsluis. Tijdens het evenement, dat van 10 tot en met 12 mei wordt gehouden, meren de beide marineschepen af aan de steiger aan de Havendijk. Het publiek is welkom aan boord en de bemanningsleden voorzien belangstellenden graag van alle gewenste informatie.

Eén van de twee schepen die gaan afmeren is de Gouwe. en sleper uit de zogenaamde Linge-klasse. Deze sleper is ruim 27 meter lang, bijna 8,5 meter breed en 15,5 meter hoog. Het schip heeft een trekkracht van 22 ton. Het tweede schip is de Argus,  één van de vier  duikvaartuigen van de Cerberusklasse. Deze vaartuigen bieden ondersteuning aan de duik en demonteergroepen. Tijdens duikopdrachten kunnen explosieven die in het water zijn aangetroffen, onschadelijk worden gemaakt. Recentelijk nog kwamen zij in actie én in het nieuws bij het ruimen van een zeemijn in het IJ in Amsterdam.

Roadshow

Aan de Havendijk presenteert de Marine zich donderdag met de roadshow. Deze bestaat onder meer uit een promotietrailer waarin het publiek zelf kan ervaren wat het is om met een marineschip te varen. Tevens neemt de marine ook dit keer een klimwand mee, waar jong en oud (onder begeleiding) de kans krijgt naar boven te klimmen.

Voertuig

Ook de Landmacht kiest positie aan de Havendijk. Bezoekers van de Sleepbootdagen kunnen hier in een schietcontainer schieten met luchtdrukwapens.  Als neusje van de zalm is een Fennek aanwezig. De Fennek is een licht  verkennings- en bewakingsvoertuig. De Fennek is vernoemd naar een kleine woestijnvos vanwege een aantal kenmerken: stil, onopvallend, scherp observerend en zo nodig snel en fel.  Dit voertuig kan tijdens het evenement van binnen en buiten worden bekeken. Vanzelfsprekend zorgen de militairen voor alle informatie die gevraagd wordt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice