26 april 2024 Gebruikers online: 54
Agenda
Active creations

Haringparty in De Schans

Geplaatst op: 8 juni 2018

Tekst en foto Roel Huls

De Hollandse Nieuwe is onderweg. Woensdag 13 juni wordt het haringhappen in Zwartsluis. Het Urker Vispaviljoen organiseert niet alleen bij het eigen vispaviljoen een inmiddels traditionele haringparty. Samen met Stichting De Nieuwe Schans wordt ook een haring happening bij Woonzorgcentrum De Schans gehouden.

Volgens Arie Noorloos en Meindert de Boer is de nieuwe haring dit jaar goed vet en erg lekker mals van smaak. ´Dit komt door het mooie en zonnige weer´, zo zegt Meindert de Boer.

Het draaiorgel De Parel komt ’s morgens eerst naar het Vispaviljoen en vertrekt ’s middags naar De Schans om de feestvreugde met oude bekende liedjes te vergroten. Een Urker meisje in klederdracht zal bij De Schans de haring uitdelen. Een glaasje ijskoude korenwijn zal niet ontbreken.  Het begint officieel om drie uur ’s middags. Bij het Urker Vispaviljoen zorgt het Schipperskoor De Kolksluuszangers op hetzelfde tijdstip voor de vrolijke noot.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel een dag eerder op dinsdag in Scheveningen plaats. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dit jaar is dat Hulphond Nederland, waarvan de honden worden opgeleid als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stresstoornis (PTSS). Een dag later start de verkoop van de nieuwe haring in het hele land.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice