26 april 2019 Gebruikers online: 9
Agenda
Active creations

Politiehonden naar Nederlands kampioenschap

Geplaatst op: 5 augustus 2018

Tekst en foto's Henk Kuik

Twee leden van de PHDC De Sluus nemen met drie honden deel aan het Nederlands Kampioenschap van de KNPV in Eindhoven op 7 en 8 september.

Op de door de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging gehouden kwalificatiewedstrijden plaatste Cristiaan Kootstra zich met zijn hond Tosca voor de Politiehonden II wedstrijd en Tino Kleine Schaars plaatse zich met liefst twee honden voor dit kampioenschap, namelijk met Suarez voor de PH I en met Gozer voor PH II.

Bij de club trainen een zevental personen waaronder één uit Zwartsluis op de maandag, woensdag en zaterdag voor de beide certificaten en tevens voor Objectbewakingshond en Speurhond.

De honden worden als pup aangeschaft en daarna opgeleid tot politiehond en op een leeftijd van twee jaar mag er examen worden gedaan. Beide deelnemers aan het kampioenschap zijn al lang bezig in de hondenwereld. Cristiaan is sinds ongeveer 10 jaar actief en Tino al sinds 1982 en heeft inmiddels 101 certificaten behaald.

Nadat Tino zich ondanks de tropische temperaturen in de pakwerkersoutfit heeft gehesen, worden de oefeningen afgewerkt zoals revieren, object bewaken, het stellen en schijnstellen van de boef, zowel lopend als op de fiets.

Onder de geleiders de enige vrouw en wel Sara Houben, secretaresse van de vereniging, uit Zwolle met een kruising Mechelse Herder die niet van haar is, maar van één van de leden die tijdelijk uit de roulatie is. Haar eigen hond van 11 maanden oud is verkocht aan de politie Zwolle. Over enige tijd gaat zij namelijk voor drie jaar naar de VS omdat Sara’s man daar tewerkgesteld is.

Niet alleen deze hond is verkocht aan de politie Zwolle, maar ook de Luchtmacht, de politie Den Haag en diverse andere korpsen vonden hier een hond. Ook vonden diverse honden hun weg naar de VS.

Voor dat er aan het eind van de middag een biertje en een hamburger werd genuttigd, werden door Tino en Cristiaan nog een aantal oefeningen doorgenomen om over ruim vier weken goed voor de dag te komen in Eindhoven.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice