14 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 1 november 2018

Regisseur en TV-persoonlijkheid Theo Van Gogh wordt op dinsdag 2 november 2004,  14 jaar geleden, even na negen uur doodgeschoten in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Op het lichaam van Theo wordt met een mes een open brief aan VVD kamerlid Hirsch Ali gestoken. De dader is de 27-jarige extremistische moslim Mohammed Bouyeri die enkele minuten later na een schotenwisseling met de politie wordt gearresteerd. Bij die schietpartij worden een motoragent, een omstander en de verdachte verwond. In de uren na de moord arresteert de Amsterdamse politie ook acht mensen in verband met de zaak. Bouyeri en de andere arrestanten maakten deel uit van de terroristische cel aangeduid met de naam Hofstadgroep.

Ondanks deze tragische gebeurtenis opende gastspeler Gholam Hassan tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. In een gelijkopgaande partij was het Klaas-Jan die, naar het leek, gemakkelijk de partij zou gaan winnen, maar het was onze ‘Afghaanse hoofdman’, die met paard, toren en drie pionnen meer tegen twee torens van Klaas-Jan in het voordeel kwam. Even later bood Gholam remise aan, wat hartelijk en met omhelzingen, van beide kanten, gretig door Klaas-Jan werd aangenomen.

Ebo Bos nam het tegen Leo Weijs op. Er ontstond de zgn. Russische opening: 1. E4-E5, 2. Pf3-Pf6. De tweede opening werd door Leo niet geheel correct gespeeld waardoor hij niet meer kon rokeren en ook de pion of F7 zag verdwijnen. Toch gaf hij, ondanks deze zwakte, goed partij en was het voor Ebo opletten geblazen. In het eindspel gaf Leo te veel stukken weg en moest hij zijn ‘schaakhoofd’ buigen.

Anne Bouma trof Harm de Jong. In een mooie partij waarbij beide spelers kansen hadden eindigde deze in remise. ‘Remise-Harm’ kwam hierdoor op zijn 200e remise in zijn schaakcarrière. Poficiat Harm!

Ben ten Klooster trof Henk Terpstra. De partij ging gelijk op, totdat Ben op de 14e zet zijn ‘sensuele dame’ tegen een ‘dartelend paardje’ moest ruilen. Vanaf dat moment was het een verloren zaak, hij stribbelde nog wat tegen en gaf na ander half uur zijn ‘schaakpijp’ aan Henk.

Wim Jurgens ontmoette Teun Troost. Het was niet de avond van ’taaie Teun’. In het begin van de patij zocht Wim de aanval en verwees Teun in de verdediging. Teun kon met zijn stukken niet uit de ‘schaakvoeten’ en stond op een gegeven moment met zijn stukken vast. Een schaak dreigde en kon Wim twee pionnen nemen. Na ruil van stukken met een toren een drie pionnen tegen een paardje, in het voordeel van Wim, en een dreigende promotie gaf Teun op.

“Men hoort slechts die vragen, waarop men in staat is antwoord te geven”

 

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900 Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice