2 mei 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 23 november 2018

Tsjechisch hardloper Emil Zatopek is geboren in 1922 in Koprivnice (Tsjechie) en overleed op 22 november 2000, 18 jaar geleden. De legendarische atleet won gouden medailles op de 5.000 meter, de 10.000 meter en de marathon. Tijdens de Olympische Spelen van 1952 was hij de eerste loper die drie afstanden won in één toernooi. Gedurende zijn carrière vestigde Emil Zatopek 18 wereldrecords op verschillende afstanden.

In de periode 1949-1951 won Zatopek alle 69 wedstrijden waaraan hij deelnam. Zatopek was een sympathiek natuurtalent met een karakteristieke loopstijl, waarbij hij flink met zijn hoofd slingerde. In 1948 werden hij en zijn vrouw Dana het eerste paar dat bij dezelfde Olympische Spelen op het onderdeel atletiek gouden medailles won; hij op de tien kilometer en zij bij het speerwerpen.

Jaap Russchen, zelf een gedisciplineerd hardloper, ontmoette Ebo Bos. Ebo kwam wat beter uit de opening maar kon vervolgens het juiste plan niet vinden. Jaap kon in het middenspel door penning van de zwarte dame een kwaliteit winnen. Ebo trok daarna nog wel met twee sterke paarden ten aanval maar kon geen vuist meer maken. Jaap won nog wat materiaal waarna Ebo opgaf.
Willem-Pieter speelde tegen Ben ten Klooster. In de opening maakte Ben een foutje door zijn paard op b4 te zetten en kon Willem-Pieter schaak geven en dit paardje met zijn ‘hoffelijke dame’ nemen. Met het verlies van nog twee pionnen werd de situatie voor Ben onhoudbaar en gaf hij op.

Harm de Jong trof Leo Weijs. In een zeer aanvallende partij van Leo kon Harm nauwelijks zijn zenuwen in bedwang houden, desondanks maakte hij geen fouten. Dit aanvallende spel van Leo had mogelijk te maken met de 18 wereldrecords die Emil Zatopek in zijn carrière vestigde en waarvoor hij groot respect had. In het middenspel maakte Leo een paar foutjes waardoor Harm er met de winst hardlopend vandoor ging.

Teun Troost nam het tegen Henk Terpstra op. In een gelijkopgaande partij moest Henk in het middenspel toch een ‘schaaksteekje’ laten vallen en kwam een paardje achter te staan. In het eindspel kon Teun gemakkelijk naar winst spelen en zo geschiedde. Ook hij verliet, denkend aan Emil Zatopek en zijn vrouw Dana, hardlopend de schaaksociëteit.

Klaas-Jan v.d. Vinne ging de strijd met Anne Bouma aan. In spannende partij waren beiden aan elkaar gewaagd. Het was Anne die, gaande de partij, met materiaal voordeel en een sterke pion wist te promomveren. Klaas-Jan kon deze niet meer tegen houden en gaf op.

Jan Wiers opende tegen Wim Jurgens. In een sidderende partij was het Jan die direct in de aanval ging en het Wim belette te rokeren. Toch wist Wim de partij enigszins te draaien door in het eindspel onverwachts schaak te geven. Helaas kon Jan ontglippen en nam hij de winst mee naar huis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice