6 mei 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 29 november 2018

Op 27 november 1095, 923 jaar geleden, tijdens een grote bijeenkomst van katholieke bisschoppen, het Concilie van Clermont, roept paus Urbanus II op tot een heilige oorlog tegen de heidenen in de heilige stad Jeruzalem. De heidenen waren tot in het hart van de christelijke gebieden doorgedrongen.

Ook legde Urbanus de nadruk op de heiligheid van Jeruzalem en op het leed dat de pelgrims in Jeruzalem moesten ondergaan op weg naar en in het Heilige Land. In deze heilige oorlog zou God zelf hen leiden en voor iedereen die meevocht was er totale vergeving van de zonden. In 1096 vertrekken 400.000 Europeanen op weg naar de heilige stad, velen zullen omkomen door honger en schipbreuk. Uiteindelijk komen rond 1099 veertigduizend door godsdienstwaanzin, zonnesteken en vooral primitieve bloeddorst bezeten christenstrijders in Jeruzalem aan. In de Al-Aqsamoskee doden ze meer dan 70.000 moslims. Ook duizenden joden worden samengebracht in hun synagoge, waar ze levend worden verbrand.

Niettemin opende Ebo Bos tegen Anne Bouma. Het werd een zeer strijdlustige partij, die gelukkig niets te maken had met godsdienstwaanzin of een partijtje ‘bloeddorstig schaken’. Beiden gaven elkaar niets cadeau, totdat Anne een kostbaar stuk weggaf en zijn nederlaag moest toegeven.

Ben ten Klooster speelde tegen Joas Tiggelaar. Joas opende sterk en al vroeg in de partij moest Ben een loper inleveren en was het vechten tegen de ‘bierkaai’. Even leek het erop dat Ben kon terugkomen, maar toen Joas met zijn ‘alleraardigste dame’ en koning schaak gaf moest Ben zijn koning omleggen.

Gholam Hassan nam het tegen Willem-Pieter v.d. Berg op. Direct in de opening maakte Willem-Pieter een paus Urbanus II fout wat hem zijn ‘verrukkelijke dame’ kostte. Onze ‘Afghaanse hoofdman’ wist wel raad met haar. Willem-Pieter probeerde nog van alles, verwees nog naar het Concilie van Clermont, maar Gholam was niet over te halen. Even later gaf Willem-Pieter op.

Henk Terpstra ontmoette Wim Jurgens. In een matige partij was het Henk die een pion voor kwam. Henk had zijn gedachten niet bij het schaken, dacht mogelijk aan de bloeddorst bezeten christenstrijders in Jeruzalem en keek Wim venijnig aan. Omdat Henk zijn stukken niet gedekt had kon Wim deze makkelijk nemen. Even later gaf Henk ‘de pijp aan Maarten’.

Het eerste team van schaakclub Het Zwartewater speelde voor de Oostelijke schaakbond tegen O&O 2. De heren Russchen, Wiers, v.d. Vinne en Troost boekten een 4 – 0 overwinning.

 

”Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice