20 juni 2019 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Biermarathon De Sluus van start

Geplaatst op: 1 december 2018

De mooiste maand voor 48 liefhebbers van speciaal bier is van start: ze doen mee aan de Biermarathon van Cafe de Sluus. Elke decemberdag drinken ze een bijzonder bier uit Nederland, België of een ander bierland in opkomst. Die beoordelen ze, waardoor aan het einde van de marathon het beste bier wordt verkozen. Vorig jaar was dat een quadruppel van de Amsterdamse brouwer Kleiburg.

Vanwege een evenement in De Sluus was de eerste avond van de marathon in de kantine van DESZ. Daar gaf bierkenner Hans van de bekende brouwerij op Texel een mooie presentatie. Ook konden de aanwezigen vijf biertjes die op Texel zijn gebrouwen proeven. De brouwerij is de grootste van Nederland, legde Hans uit. “Je hebt pils en bier. Pils wordt gebrouwen door bedrijven als Heineken en Amstel, wij maken bier.”

En dat bier is de laatste jaren enorm in opkomst. Het aantal brouwerijen in Nederland ligt ondertussen op 650, meer zelfs dan in België, het land van de speciaal bieren. Die Belgische brouwerijen produceren echter wel veel meer soorten. Hans ontdekte op 17-jarige leeftijd in Antwerpen deze soorten en was ‘verkocht’. Hij vertelde met veel passie over de geneugten van bier en de verschillende soorten.

Veel van die soorten komen de komende dertig dagen aan bod in de marathon van De Sluus. De regels zijn daarvan licht veranderd, legde Remco Lachenal namens de organisatie uit. “Bij de bieren zitten er drie zonder etiket. Deelnemers moeten raden wat voor type het is en hoeveel alcohol erin zit.”

De marathon is begonnen met een particulier initiatief van een vriendengroep. Vier jaar geleden groeide dat groter door de samenwerking met De Sluus. Die is ondertussen aan de vierde editie toe.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice