19 juni 2019 Gebruikers online: 35
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 19 december 2018

Op 18 december 1737, 281 jaar geleden, sterft Antonio Stradivari de Italiaanse vioolbouwer wiens instrumenten nog steeds gebruikt worden, niet alleen als viool maar ook als beleggingsobject. De meeste experts zijn het er echter over eens dat geen enkele moderne viool, hoe zorgvuldig vervaardigd ook, écht in de buurt komt van een Stradivarius.

De allerbeste hebben een zelfbewuste klank die maar aanhoudt, ongeacht de grootte van de ruimte, zei violist Isaac Stern. Een Stradivarius daarentegen heeft een zachte, fluwelen kwaliteit, maar is ook krachtig, met een majestueuze arrogantie in zijn geluid die zegt: “Ik sta toe dat je mij bespeelt, maar leer dan wel om me mooi te bespelen”. Ze worden verhandeld sinds de 17de eeuw. De meest exclusieve modellen leveren bedragen met zes nullen op. De instrumenten hebben namen, meestal die van de eerste speler. Toen de Lady Blunt in 1971 op een veiling bij Sothebys meer dan 200.000 dollar (ruim 225.000 euro) opbracht, was menigeen verbaasd. Maar in 1998 bracht de Kreutzer 1,7 miljoen euro op bij Christies.

Klaas-Jan v.d. Vinne, die zelf ook vioolbouwer wil worden, opende tegen Ben ten Klooster

Een prima partij waarin Klaas-Jan materiaal voorkwam maar Ben zich terugknokte. Er kwam een eindspel op het bord waarin beide spelers een koning en zeven (!) pionnen hadden. Klaas-Jan’s actievere koning gaf de doorslag en won.
Henk Terpstra nam het tegen Harm de Jong op. Henk liet zich niet van de wijs brengen door snel materiaalverlies, er ontstond een spannende partij. In het eindspel hadden beide spelers twee lopers en een aantal pionnen. Harm hield het hoofd koel en speelde handig naar de winst en pakte even later zijn viool en speelde het prachtige vioolconcert in D groot, Op. 61 van Ludwig van Beethoven. De andere schakers luisterden aandachtig en zagen hoe Harm met huid en haar opging in het spel: ‘dat is niet niks wat hij daar deed’.

Anne Bouma trof Teun Troost. In de langste partij van de avond werd lang omzichtig gemanoeuvreerd. Teun kreeg voordeel toen hij de torens op de b-lijn kon verdubbelen en de witte a-pion kon winnen. Anne, met nog weinig tijd op de klok, kon het ‘schaaktij’ daarna niet meer keren en gaf op.
Jaap Russchen ontmoette Leo Weijs. Jaap kreeg in het middenspel een gevaarlijke aanval tegen Leo’s koning, die wat onbeschermd stond omdat hij niet had gerokeerd. Leo verweerde zich lange tijd prima maar sloeg wat al te enthousiast de witte toren op d5. Jaap vervolgde met Te8 mat!
Willem-Pieter v.d. Berg ging de strijd met Jan Wiers aan. Met sterk spel wist Willem-Pieter de partij tegen Jan naar zijn hand te zetten. Hij won materiaal en bereikte, na ook nog een prachtige lopervork, een compleet gewonnen stelling met een volle toren voorsprong. Een gruwelijke blunder volgde… Jan profiteerde knap en won alsnog! Voor Pieter waren de druiven zuur; schaken is soms een meedogenloos spel…

”Menigeen wordt slechts daarom geen denker, omdat hij een te goed geheugen heeft”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice