26 april 2024 Gebruikers online: 87
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 15 februari 2019

Op 12 februari 1861, 158 jaar geleden, werd Abraham Lincoln gekozen tot president van de Verenigde Staten en bleef dit tot 15 april 1865 Hij was de 16de president van de Verenigde Staten. Hij diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord.

Lincoln wordt beschouwd als één van de grootste Amerikaanse presidenten. Hij wordt geprezen om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie. Een feestdag in de Verenigde Staten (USA).

Niettemin opende Henk Terpstra tegen Ebo Bos. Beiden groot bewonderaar van Abraham Lincoln gingen de strijd aan. Het werd een spannende partij met wisselende kansen. Henk verloor al snel 3 pionnen, maar wist dit te compenseren door een loper van Ebo afhandig te maken en lag een remise voor handen. In het eindspel verloor Ebo, mogelijkerwijs denkend aan de afschaffing van de slavernij, schielijk een toren en daarmee de partij.

Willem-Pieter v.d. Berg nam het tegen Jaap Russchen op. Na de opening trok Willem-Pieter op de damevleugel ten aanval. Voordat het echt dreigend werd kon Jaap de gevaarlijke witte loper van Willem-Pieter ruilen. Vervolgens won Jaap een pion en kwamen Jaap’s zwarte stukken steeds beter te staan. Willem-Pieter verloor meer materiaal en toen ook zijn dame werd ingesloten was het uit met de ‘schaakpret’.

Harm de Jong ontmoette Klaas-Jan v.d. Vinne. In een gelijkopgaande partij ontstond er een hele moeilijke situatie waarbij beiden elkaar in de haren streken. Het was daardoor ‘remise Harm’ die een remisevoorstel deed en waarbij duidelijk zichtbaar werd hoe Klaas-Jan zijn hersenen peinigde. Even later ging hij met het remisevoorstel akkoord en waren beiden content.

Teun Troost trof Anne Bouma, In een gelijkopgaande partij waarbij de spanning tot op grote hoogte gebracht werd was het ’taaie Teun’ die in het middenspel met het afruilen van stukken begon. In  het eindspel kwam Anne in het nauw door de sterke positie van Teun’s stukken, vocht als een Viking terug maar moest even later toch zijn bijltje erbij neerleggen.

Leo Weijs nam het tegen Wim Jurgens op. Al vrij snel in de partij gaf Leo een paardje weg en dat was jammer voor de partij. In het middenspel moest Leo een paardje tegen een toren ruilen en ging er wederom een pion van hem verloren. De stelling van Leo brokkelde steeds meer af, desondanks hij zijn uiterste best deed. In het eindspel stond hij te veel stukken achter en met een dreigend schaakmat gaf hij op.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice