26 april 2024 Gebruikers online: 58
Agenda
Active creations

‘Reacties op Wardenier nog beter dan op Beulaeke’

Geplaatst op: 18 mei 2019

De Sluzigers die werken aan Wardenier.

“Slapeloze nachten”, had Barbara Lok over de musical over het Mysterie Wardenier. Bang dat de hooggespannen verwachtingen na Storm over Beulaeke niet waren in te lossen. Na drie uitverkochte voorstellingen en vanavond nog een voor de boeg, is de spanning weg. “De reacties zijn nog beter dan na Beulaeke”, zegt Lok zaterdagochtend bij Zwartewater FM.

Maandenlang werkt een klein team van professionals met een grote groep amateurs aan de voorstelling. “De afgelopen week was het echt topdrukte. Dan ben je bang dat je misschien teveel vraagt van mensen die overdag gewoon werken, maar iedereen was er. Die bezieling is fantastisch en daardoor is ook deze musical weer zo’n succes”, zegt de zangeres, die ook deels de liedjes voor de musical schreef.

Dat Wardenier het nieuw onderwerp zou worden, werd vastgesteld terwijl de buitenvoorstellingen van Beulaeke in Giethoorn nog aan de gang waren. “Jan Blei en ik zaten bij Han Evers van De Meenthe in Steenwijk. Die kwam met dit onderwerp. Jan was meteen enthousiast. Twee dagen later stuurde hij me al de tekst voor het nummer Wolvega, en die had ik ook snel afgerond. Dan krijg je meteen weer zin in een volgende musical.”

Dat die af en toe de nodige spanning met zich meebrengt, neemt ze dan maar op de koop toe. Het enthousiasme van de afgelopen week maakt wat dat betreft alles goed. “De teksten van Jan zijn prachtig, de nieuwe regisseuse heeft een belangrijke bijdrage, de muziek is goed, maar de bezieling van de mensen maakt deze voorstelling. Prachtig dat daarvan ook weer veel mensen uit Zwartsluis komen. De zusjes Blei doen het geweldig. Die hebben zingen met de paplepel ingegoten gekregen.”

Voor sommigen is het een heus debuut. Bernhard Mooiweer uit Vollenhove stond nog nooit eerder op de planken, maar spat daarvan af als wethouder Muurling. “Hij is verre familie van Wardenier, vandaar dat hij graag mee wilde doen. En de combinatie met de actrice die de burgemeester speelt is heel goed”, vertelt Lok, over het duo dat destijds een grote fabriek in Wolvega wilde neerzetten waar de brandstofarme motoren van Wardenier zouden worden gebouwd. Zover kwam het nooit: een week na het wereldnieuws zag de wereld er alweer anders uit.

Die ontwikkelingen komen naar voren in de musical. Die krijgt in september weer een vervolg, maar eerst is het vanavond nog een keer raak in De Meenthe. “En dan treed ik morgen alweer op met mijn koor uit Hardenberg. Dat is wel goed ook, anders val je in zo’n zwart gat een dag na de musical. Mooi dat we in september weer doorgaan en wie weet wat dit verder allemaal nog teweegbrengt.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice