26 april 2024 Gebruikers online: 66
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 18 oktober 2019

Op 15 oktober 1582, 437 jaar geleden, treedt in Italië en een aantal andere landen een nieuw kalendersysteem in werking. Voor die tijd was het mogelijk om in een paar dagen door Europa te reizen en daarbij drie verschillende jaren tegen te komen. Dat kwam omdat in allerlei landen een verschillende uitleg werd gegeven aan de oude romeinse (Juliaanse) kalender. In Engeland begon het jaar op 25 maart. Ander landen begonnen het jaar op Pasen, 1 november of op 25 december. Een overal geldend en logisch systeem werd ingesteld door paus Gregorius XIII, en naar hem heet deze kalender de Gregoriaanse kalender. De volledige invoering duurde vrij lang. Zo begon Rusland op 31 januari 1918 en Roemenië als laatste, op 1 oktober 1924.

Ondanks dit nieuwe kalendersysteem opende Jan Wiers tegen Teun Troost. Het werd een gelijkopgaande partij waarbij beide ’taaie schakers’ geen fouten maakten. Echter in het eindspel maakte Teun een peremtorische fout wat hem een stuk kostte. Jan speelde daarna de partij goed uit en liet Teun gedesillusioneerd achter.

Klaas-Jan v.d. Vinne trof Anne Bouma. In een mooie partij was het Anne die al snel zijn ‘flatteuse dame’ te vroeg in het spel bracht door haar op f6 te posteren. Ook de paarden van Anne stonden vast waardoor hij niet goed in zijn spel kwam. Klaas-Jan maakte hier gewillig gebruik van en even later legde Anne zijn koning om.

Ebo Bos speelde tegen Piet Francoise. De partij ging tot aan het middenspel gelijk op. Helaas verloor Piet in het eindspel een pion en even later nog een kostbaar stuk, mogelijk had dit met het nieuwe kalendersysteem te maken waar Piet nog niet helemaal aan gewend was. Toch vocht hij knap terug maar dit keer was Ebo hem de baas.

Henk Terpstra nam het tegen Haaye Tiggelaar op. Een leuke partij, met een gelijkwaardige opening. Gaande de partij had Haaye een overmacht aan stukken omdat Henk te vrijgevig was en bijna geen schaakstukken meer op het schaakbord had. Toch moest Haaye opletten daar ‘Suzuki Henk’ probeerde pad te spelen wat tenslotte niet lukte en Henk zich in het leven van Gregorius XIII ging verdiepen.

Noah Emanuels ontmoette Wim Jurgens. Wim zocht al snel de aanval maar Noah verijdelde deze uitstekend en ging in de aanval met loper zijn ‘genoeglijke dame’ en met een gevaarlijke toren op de achterlijn. Door het niet goed doorzetten van deze aanval kwam Wim met de ‘schaakschrik’ vrij. En toen kort daarop de beide ‘naverwante dames’ werden geruild en Noah verzuimde een ongedekt paard van Wim te nemen en bovendien zijn toren verloor gaf hij op. Jammer want er had voor hem meer ingezeten.

Jaap Russchen schaakte tegen Ben ten Klooster op. Ben en Jaap openden met het vierpaardenspel. Op de 12e zet sloeg Ben met zijn ‘plezante dame’ Jaap’s pion op a6. Het bleek een “giftige” pion; de ‘plezante dame’ van Ben ging onherroeplijk verloren! Ben verdedigde nog uit alle macht maar kon mat niet meer voorkomen.

Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: “ doen alsof niets een wonder is of doen alsof alles een wonder is”

 

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice