26 april 2024 Gebruikers online: 70
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 5 december 2019

Door een fout bij de productie van pesticide door Union Carbide in Bhopal in India komt op 3 december 1984, 35 jaar geleden, een grote hoeveelheid methylisocyanaat vrij. Door het contact met lucht ontstaat een zwaar giftige en zich snel verspreidende gaswolk. Hierdoor sterven direct meer dan 2.000 mensen en worden er in de streek rond Bhopal 500.000 mensen aangetast waarvan later nog 6000 personen aan de gevolgen zullen bezwijken.

Er wordt pas in 1989 een schikking bereikt, waarin Union Carbide toezegt 470 miljoen dollar aan schadevergoeding te betalen. Union Carbide, in 2001 overgenomen door Dow Chemical, weigert nog steeds de volledige verantwoordelijkheid voor de ramp. Er is maar een zeer klein deel van de schadevergoeding van de schikking bij de overlevenden terecht gekomen. In juli 2004 veroordeelde het Indiase hooggerechtshof de regering om 330 miljoen dollar van het schadefonds uit te keren aan slachtoffers en de families van de overledenen. In november 2004 blijkt uit een journalistiek onderzoek van de BBC dat de vervuiling nog steeds schade veroorzaakt.

Ondanks deze vreselijke ramp opende Henk van Haaster tegen Teun Troost. Het was in het begin een moeilijke partij waarin ’taaie Teun’ sterk in de verdediging ging en hij daardoor enigszins in de verdrukking kwam. Even later offerde hij zijn loper op h2, wat niet goed voor hem uitpakte en Henk de partij kon winnen.

Ben ten Klooster speelde tegen Jan Wiers. Tot de 20e zet ging de partij gelijk op. Ben had het initiatief en begon een opmars met zijn pionnen. Dit bracht zo veel gevaar teweeg dat ‘noestige Jan’ de pionnen moest afruilen en Ben een pion voor kwam te staan. Daarna deed Ben een onbekookte zet waarna Jan met zijn paard, een vork, op de ‘verleidelijke’ dame en toren kon geven, hetgeen Ben zijn toren en de partij verloor.

Piet Francoise nam het tegen Haaye Tiggelaar op. Bij een gelijkopgaande strijd wist Piet een pion op de 8e lijn te krijgen en won hiermee een ‘zinnelijke dame’ Met deze twee ‘dartelende dames’ wist hij Haaye tot overgave te dwingen, die niet tegen deze twee schoonheden opgewassen bleek te zijn. Piet was in alle ‘staten’ belde met burgemeester Bilder, die even later met de wethouders ten tonele verscheen. De kolksluuszangers, Vocal@Motion met Barbara Lok, Muziekvereniging Voorwaarts, waaronder de brassband, en Sinterklaas waren inmiddels bij ’t Ende gearriveerd. Uit volle borst zongen ze “We are the Champions, we are the Champions” Ook de platte kar was intussen aangekomen en het gezelschap haastte zich naar de Albatros. Piet en Sinterklaas, bovenop de kar, brulden “We are the Champions, my friends” Van wat er verder die avond gebeurde kon Piet zich niets meer herinneren, wel dat hij barstende koppijn had.

Klaas-Jan v.d. Vinne trof Noah Emanuels. Tot de 12e zet ging de partij gelijk op, maar op de 17e zet haalde Noah zijn ‘lieflijke dame’ er uit en dat was niet zo slim. Klaas-Jan joeg haar op zodat zij alleen kwam te staan en hij kon doorgaan met het ontwikkelen van zijn stukken. Noah dacht aan de gulligheid van Sinterklaas en gaf een toren weg. Klaas-Jan zette de aanval door totdat schaakmat volgde en Noah zijn koning omlegde.

Ebo Bos nam het tegen Jaap Russchen op. Jaap maakte in de opening een grote fout waardoor hij een stuk verloor. Ebo profiteerde in eerste instantie goed maar kon daarna het juiste winstplan niet vinden. Jaap kreeg tijd orde op zaken te stellen, won het stuk terug en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Wim Jurgens ontmoette Henk Terpstra. Een stormachtige partij waar Henk zeer goed schaakte en Wim alle ‘schaakzeilen’ moest bijzetten. Ten slotte was het de klok die Henk ‘de schaakdas’ om deed. Jammer want er zat meer voor hem in.

“ Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice