2 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 28 januari 2020

In de Sovjet-Unie werd atoomgeleerde en nobelprijswinnaar Andrej Sacharov op 22 januari 1980, 40 jaar geleden, gearresteerd en later verbannen naar Gorki in Siberië. Andrej Sacharov had een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de waterstofbom voor de Sovjet-Unie.

Reeds in de jaren vijftig sprak hij zich uit tegen de verdere ontwikkeling van de nucleaire oorlogstechniek. De eredoctor van talrijke westerse universiteiten eiste samen met zijn echtgenote Jelena Bonner in een open brief aan de regering een democratiseringsproces in de Sovjet-Unie. Naast talrijke andere huldigingen voor zijn strijd om de realisatie van de mensenrechten verkreeg Andrej Sacharov in 1975 ook de Nobelprijs voor de vrede. Hij kon de prijs echter vanwege het verbod naar het buitenland te reizen dat hem opgelegd was, niet persoonlijk in ontvangst nemen. Na zijn vebanning werd Sacharov in 1986 weer vrijgelaten. Hij overleed in 1989.

Denkend aan Andrej Sacharov opende Haaye Tiggelaar met c5 en antwoordde Jan Wiers met e4.

Met een Siciliaan was rekening gehouden, waardoor Haaye deze Nimzowitsch Siciliaan probeerde te ontregelen. Dit lukte waardoor Haaye het initiatief in de partij kon pakken. Elke sterke aanval, bleek niet sterk genoeg voor Jan, die telkens een goede oplossing wist te bedenken. Haaye domineerde met de betere stelling in het middenspel, waarin beide spelers elkaar probeerden te trucen, voetangels en klemmen op het bord plaatsten, overigens met alleen ‘schaakglimlachjes’ als enig resultaat. Op de 16e zet ruilde Haaye een sterke loper af, waardoor de balans in de stelling terug was. Het was Jan die nu begon aan te dringen op overgave van Haaye’s koning, maar nu bleek dat zijn stukken ook verdedigend prima stand hielden. Na een herhaling van de stelling bood Jan, in een remisestand,  remise aan, waarmee Haaye prima kon leven.

Ebo Bos nam het tegen Teun Troost op. Ebo opende met e4 en Teun kwam in zijn ontwikkeling wat achter waardoor hij niet kon rokeren. Ook zij dachten aan de verbanning van Andrej Sacharov en diens verbanning naar Gorki in Siberië. ‘Taaie Teun’ had inmiddels zijn Russische pelsmuts opgezet en Ebo zijn lederen pilotenmuts en gingen verder met hun strijd. ‘Ernstige Ebo’ zocht de aanval maar verloor hierbij een loper waardoor Teun beter in het spel kwam. Misschien kwam het wel doordat Ebo aan de ontwikkeling van de waterstofbom dacht, want op de 34e zet gaf Teun hem schaak met een vork op zijn ‘aanlokkelijke dame’ en gaf hij op.

Piet Francoise trof Klaas-Jan v.d. Vinne. Piet zette zijn paard op een verkeerd veld zodat Klaas-Jan zijn paard nam. Piet kon wel Klaas-Jan’s loper pakken maar zou daardoor een slechte pionnenstelling krijgen. De ‘behaaglijke dame’ van Klaas-Jan kwam in actie en na 10 zetten stond Piet schaakmat. Piet dacht aan de Andrej Sacharovbrug, de brug over de rivier de Nederrijn in Arnhem en Huissen en genoemd naar Andrej Sacharov.

Henk Terpstra ontmoette Wim Jurgens. Het werd een verrassende partij waarin Henk goed uit de opening kwam en Wim al snel een pion afhandig maakte door een diagonale loperzet. ‘Suzuki Henk’ zette zijn aanval door en wist Wim’s ‘verleidelijke dame’ buiten het schaakspel te houden. Uiteindelijk moest Wim opgeven.

“ Intellectuelen lossen problemen op. Genieën voorkomen ze ”

 

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice