8 mei 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 7 februari 2020

De Amerikaanse chemicus Roy Plunkett van de firma DuPont maakt op 4 februari 1941, 79 jaar geleden, zijn uitvinding van het Teflon wereldkundig. De chemische verbinding poly-tetra-fluoro-etheen waarvan Teflon de merknaam is werd al in 1938 ontdekt. Teflon is een plastic, het plastic met de laagste wrijvingscoëfficiënt. Het wordt onder andere toegepast als antiaanbaklaag in pannen, zoals de Tefal-pan.

Omdat Teflon vrijwel niet reageert met andere stoffen wordt het vooral gebruikt voor allerlei toepassingen voor opslag en transport van makkelijk reagerende chemicaliën. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency onderzoekt de mogelijke gezondheidsrisico’s van Teflon. Bij het productieproces wordt namelijk gebruik gemaakt van perfluoroctaanzuur (PFOA). Blootstelling aan zelfs zeer lage dosissen van deze stof is bij proefdieren kankerverwekkend. Of dit ook bij mensen het geval is, wordt onderzocht.

Noah Emanuels opende tegen Henk van Haaster. Noah, op grond van zijn werkzaamheden, bekend met de Tefal-pan, verloor al vroeg in de partij 2 pionnen en daardoor kreeg Henk een sterk overwicht in het centrum. Gaande de partij verloor Noah ook zijn loper omdat deze ingesloten stond en kreeg daardoor helaas geen spel meer en verloor de partij. Noah dacht even de tefal-pan en het schaakhoofd van Henk………..

Piet Francoise speelde tegen Anne Bouma. Anne die, zwaar bewapend met zijn Scarpa Alien 3.0 skischoen, gemaakt van Teflon, de schaaksociëteit binnenstormde en Piet lichtelijk uit zijn evenwicht bracht opende met e4-c5. In het middenspel kwam Piet enigszins onder druk te staan maar kwam redelijk terug. In het eindspel verloor hij een aantal stukken, mogelijk veroorzaakt door de onbeheersbare voetbewegingen van Anne onder tafel, de partij.

Henk Terpstra nam het tegen Harm de Jong op. Harm kwam niet goed uit de opening en Henk kreeg kansen om de partij in zijn voordeel te beslissen. Toch lukte het ‘suzuki  Henk’ niet een vuist te maken en verloor alsnog de partij.

Ebo Bos trof Wim Jurgens. Ebo ging direct in de aanval en Wim wist, ten koste van 1 pion, de aanval af te slaan. ‘Bedremmelde Ebo’ kon deze aanval niet voortzetten door goed spel van Wim. In het eindspel zaten er voor beiden geen winstkansen in en werd er tot remise besloten.

“ Het streven naar waarheid en schoonheid is een activiteit waarbij we in ons hele leven kind mogen blijven ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice