30 april 2024 Gebruikers online: 38
Agenda
Active creations

Beulaeke stormt volgend jaar verder

Geplaatst op: 22 september 2017

De musical Storm over Beulaeke krijgt volgend jaar definitief een vervolg. Maar liefst zes keer wordt de voorstelling over het verdronken dorp dan opgevoerd in de Gieterse buitenlucht. Dat maakte regisseuse Jet Pit vrijdagavond bekend na afloop van de derde septemberopvoering.

Dat is dan het zoveelste hoofdstuk aan een ongekend succesverhaal. Een brainwave van Barbara Lok terwijl ze uitkeek over de Beulakerwijde leidde tot een musical waarvoor zoveel belangstelling is, dat er na de laatste voorstellingen nog steeds vijftienhonderd mensen op de wachtlijst staan.

Wie vrijdag de voorstelling in De Meenthe in Steenwijk bezocht, zet zijn naam meteen weer op die wachtlijst. Alle vooruitgesnelde roem wordt namelijk meer dan waar gemaakt. Storm over Beulaeke is indrukwekkend en bijna ongelooflijk goed voor een cast die vrijwel louter uit amateurs bestaat. Merlinde Blei uit Zwartsluis en Marlous Holster uit Hasselt zetten rollen neer die de interesse van pakweg Albert Verlinde zou moeten weten op te wekken. Raimond Obbink uit Steenwijk zet een schitterende Lompe Lamme neer, Minze Boltje uit Vollenhove is een authentieke dominee en Linda Ruiter-Hartsuiker spettert over het podium als Geese. En dan zien we nog Sluzigers als Martin Hekman (hoofdrol), Geeske Hekman, Hennie Kisteman en Alexandra Winter.

Een kwartet mensen achter de musical maken die toprollen ook mogelijk. De rauwe teksten van Jan Blei (teringturf) passen geweldig bij de muziek van Barbara Lok en Wim Reebergen en regisseuse Pit brouwt van de combinatie van kwaliteit en aanstekelijk enthousiasme een theatergerecht met smaken voor fijnproevers. Dat leidt tot een voorstelling die ondanks het tragische onderwerp tegelijkertijd bruist en ontroert. Een ode aan de regionale geschiedenis.

Het regionale karakter doet de rest. Ook vrijdag was De Meenthe gevuld met veel toeschouwers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis. Veel zangers en muzikanten komen uit Steenwijkerland en Zwartewaterland. Dat maakt de voorstelling zo bijzonder. Storm over Beulaeke zou niet misstaan in de grote theaters in de Randstad. Die zes buitenlucht opvoeringen in Giethoorn vormen niet het slotstuk van deze musical, zoveel lijkt na vrijdag wel duidelijk.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice