30 april 2024 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Nestvlotjes geplaatst voor zwarte sterns 

Geplaatst op: 26 april 2021

Reportage: Klaas Jansen

De laatste nestvlotjes zijn geplaatst tussen Zwartsluis en Hasselt. Dit gebeurde maandagmorgen door boswachter Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer en de vrijwilligers van De Veldschuur/SBB Wim Bouwhuis en Wim Jansen.

Jeroen vertelt dat er in totaal 130 vlotjes zijn uitgezet: “Deze zijn verdeeld over verschillende locaties rond Hasselt: JutjesrietCellemuiden, Galgenrak en in twee kolken tussen Hasselt en Zwartsluis. De vlotjes van circa 40 bij 50 cm zijn gemaakt van hout en tempex en bekleed met doake (plantenresten). Ze zijn met gaas afgeschermd om te voorkomen dat ganzen hier gaan nestelen. We leggen de vlotjes bij elkaar op een rustige plek in het water. Op deze manier kunnen de sterns zich beter beschermen tegen roofvogels. Door ervaring uit voorgaande jaren verwachten we dat er in totaal zo’n 60 tot 80 paartjes gaan broeden. Hierdoor neemt de populatie van deze bedreigde vogel toe.”

De zwarte sterns zijn zomergasten die overkomen vanuit Afrika. Het broeden in mei op veelal 3 en soms 4 eieren duurt zo’n twee tot drie weken. In augustus verzamelen deze vogels zich op het IJsselmeer om weer terug te vliegen naar Afrika.  

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice