1 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Geen seconde spijt van eigen bedrijf

Geplaatst op: 30 mei 2015

Tekst en foto Rina Stam

Ron Langenbach startte twee jaar geleden Rontwerp Design naast zijn baan en vanaf begin van dit jaar is hij fulltime ondernemer. “Het ging veel sneller dan gedacht. Ik dacht na een jaar een dag minder te gaan werken en later nog eens een dagje. Nu ik mijn eigen bedrijf heb, heb ik geen seconde spijt”, aldus Ron.
Hij ontwerpt logo’s, websites, huisstijlen, flyers, visitekaartjes enzovoort. “Alles voor reclame op papier, raam of auto”, zo omschrijft Ron zijn werk. “Je kunt het niet zo gek bedenken of het is mogelijk; alles kan.” Het begon vijf jaar geleden met een website maken, iets wat Ron nog nooit had gedaan. “Mijn vrouw Heleen en Jako de Groot richtten popkoor Noisz op en er moest een website komen. Ik dacht dat wij dat zelf wel moesten kunnen en maakte met behulp van wat software de website. Dat vond ik erg leuk om te doen. Ik kreeg complimenten over de site van Noisz en dacht het is zeker iets wat ik wel aardig kan. Ik raakte ermee besmet en zo is het ontwerpvirus ontstaan.
Er kwamen steeds meer mensen bij mij voor het maken van een website. In het begin was dat nog voor een bosje bloemen of een doosje chocolade. Op een gegeven wilde ik er wat meer mee doen en ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan. Eerst deed ik alleen websites. De afgelopen tijd is er steeds meer bijgekomen. Zo werd ik gevraagd om voor een afscheid van een directeur die werkzaam was op Schiphol een logo te maken.
Daar zit een anekdote aan vast. De directeur had op het bestaande logo ooit iets bijgetekend en dat had in die tijd nogal wat voeten in aarde en aan mij werd gevraagd hetzelfde op een professionele manier te maken. Het lukte en ik merkte dat ik het leuk vond logo’s te ontwerpen. Naast logo’s, werd ik gevraagd voor huisstijlen, briefpapier, visitekaartjes, brochures en gevelreclame. Ik heb geen voorkeur voor bepaalde werkzaamheden. Ik vind alles leuk. Waar ik trots van word, is als ik mijn eigen werk terugzie bijvoorbeeld in reclameborden aan gevels of langs de weg.”

Voor zijn baan in loondienst moest Ron om zes uur in de ochtend in de auto zitten en was rond half zeven ’s avonds thuis. “Op zich was dit niet erg, maar het legt wel een bepaalde druk op je. ’s Avonds kon ik niet te laat naar bed en ik zag de kinderen maar heel even op een werkdag. Ik kan mij nu focussen op mijn eigen dingen. ’s Ochtends ontbijt ik met de kinderen. Zij vinden het geweldig dat ik nu meer thuis ben. Het is heel gezellig samen. Na het boodschappen doen ’s ochtends en enkele huishoudelijke taken ga ik aan de gang met mijn werk. Niks moet en alles wat ik doe is voor mijzelf/mijn gezin. Dat maakt het heel prettig.
Als je mij twee jaar geleden had gevraagd dat het zo hard zou gaan, dan had ik daar geen ja op gezegd. Het is uit hobby voortgekomen en het gaat heel goed. De meeste opdrachten komen via-via binnen. De mensen weten mij wel te vinden. Zo ben ik nu aan het werk voor Johan Vlemmix (de bekende Oranjefan) en wie weet wat daar nog voor contacten uitkomen. Vooralsnog houd ik mezelf in ieder geval lekker bezig.”
www.rontwerp.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice