28 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Vogeltrek komt op gang

Geplaatst op: 21 september 2015

Het is een komen en gaan van vogels in De Wieden. De vogeltrek die vaak al in juli start is zo langzamerhand in volle hevigheid losgebarsten. Voor de liefhebbers levert dat schitterende beelden op van grote hoeveelheden vogels. Opvallend zijn onder meer de vele ijsvogels, zegt boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten.

Vogels zoeken momenteel massaal hun heil elders, maar dat doen ze allemaal op eigen wijze. De steltlopers beginnen in juli bijvoorbeeld al met hun reis van het hoge noorden naar West-Afrika. Zwarte sterns blijven daarentegen nog tot eind augustus in hun vertrouwde broedgebied hangen om vervolgens in groten getale te verzamelen rond het IJsselmeer. Vele duizenden sterns verzorgen hun verenkleed en vetten op voordat ze op reis gaan naar de Westkust van Zuid-Afrika. Ook de jongen van dit jaar zitten daarbij.

Purperreigers verdwijnen stilletjes via de achterdeur. Jonge, onervaren purpers kunnen nog tot in november blijven hangen in De Wieden. “Dat kun je goed zien aan de graslanden rond het natuurgebied die dan weer wit kleuren. Grote zilverreigers verruilen dan ook het dichte rietmoeras voor de open weiden. Zelfs in de winter jagen ze daar op muizen”, vertelt Messemaker.

De knobbelzwanen zoeken traditiegetrouw weer de Oostelijke Belterwijde, Vollenhovermeer en Zuideindigerwijde op. Met hun lange nekken ‘grazen’ ze de vele waterplanten van de bodem af waarmee ze een soort natuurlijke maaimachines zijn. Indien deze meren niet dichtvriezen blijven de zwanen tot in maart hangen.

IJsvogels

Opmerkelijk zijn de vele ijsvogels die in De Wieden zichtbaar zijn. Door de zachte winters van afgelopen jaren zijn er veel tot broeden gekomen. Messemaker: “Nu nog zijn er ijsvogelparen die hun derde legsel groot proberen te brengen, terwijl de visarend, goudplevier en sijs aan het pleisteren zijn in De Wieden. Ze zijn al bezig met hun reis naar het zuiden, maar blijven even in de regio hangen. Kieviten gaan straks met de vorstgrens mee en jojoën van Frankrijk naar Nederland en omgekeerd.”

Vanaf oktober trekken de eerste ganzen Nederland binnen en klinkt het hese gegak van de kolgans over de velden. “Let dan vooral op of je grote zilverreigers tussen de ganzen ziet lopen. Deze tactiek levert ze veel muizen op die door de ganzenpoten opgeschikt worden”, aldus de boswachter van Natuurmonumenten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice