16 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Margreet Esser beklimt de Mont Ventoux en steunt Intermezzo

Geplaatst op: 2 augustus 2016

Margreet Esser beklimt begin september de gevreesde Mont Ventoux. Met die 26 kilometer lange wandeltocht naar de top van de ‘kale berg’ in Frankrijk zamelt ze geld in voor Intermezzo. KankerpatiĆ«nten kunnen daar na een operatie terecht. “In het ziekenhuis genees je, bij Intermezzo verwerk je de ziekte”, zegt de inwoonster van Zwartsluis, die zelf maar al te goed weet wat de ziekte inhoudt.

“Mijn vader en broer hadden vroeger een loodgietersbedrijf aan de Kerkstraat. Ze overleden kort na elkaar aan kanker. Dat betekende ook einde bedrijf. En later overleefden ook een zwager en mijn zus de ziekte niet. Net toen ik dacht dat alles een beetje rustiger werd, bleek dat ik zelf ziek was. Toen dokter Boender belde dacht ik dat het om mijn moeder van 96 jaar ging, maar hij had slecht nieuws voor mij”, vertelt Esser.

Na haar in totaal vijf operaties kwam ze in contact met Intermezzo, dat een vestiging heeft op het terrein van de Isala Klinieken in Zwolle. “Het is opgericht door een voormalig verpleegkundige van de afdeling oncologie. Zij zag dat mensen na een operatie in een gat vielen. Je gaat naar huis, voelt je nog niet goed, maar daarmee kun je niet steeds bij je naasten terecht. Bij Intermezzo ontmoet je lotgenoten die je volledig begrijpen. En ondertussen doe je ook leuke dingen. Er zijn bijvoorbeeld workshops die je kunt volgen. Man, ik heb een racecursus op het circuit van Lelystad gedaan. Doodeng. ‘Dan ben je tenminste even ergens anders bang voor…’, zeiden de begeleiders.”

Toen ze een informatieavond over de tocht naar de Ventoux bijwoonde, was ze snel om. “Ik doe mee”, wist ze meteen. “We gaan met twintig mensen naar Frankrijk: vijftien fietsers en vijf wandelaars. Heel bijzonder vind ik dat er veel artsen en verpleegkundigen meegaan. Die zien ook het belang in van Intermezzo. Alle deelnemers betalen de reis en onderneming zelf en zijn bovendien verplicht om minimaal vierhonderd euro aan sponsorgeld op te halen”, legt Esser uit.

Dat bedragĀ heeft ze ondertussen bij elkaar, onder meer door een actie tijdens de Wandelvierdaagse van Apeldoorn die ze onlangs volbracht. “Ik had een busje bij me met het logo van Groot Verzet tegen Kanker daarop. Mensen konden daarin geld werpen. Op een gegeven was er een vrouw die iets wilde geven. Ik was met iedere euro blij, maar zij pakte een briefje. ‘Wow, tien euro…’, dacht ik, maar ze bleek vijftig euro te doneren. Aan een vrouw die ze helemaal niet kende. Wat een vertrouwen. ‘Ik weet wat het is…’, zei ze alleen maar.”

De vierdaagse was een van de trainingen van Esser. Die komt straks goed voorbereid onder aan de berg. “Op vakantie in Kreta heb ik een berg beklommen en ook in Oostenrijk heb ik gewandeld. En natuurlijk ben ik een paar keer de Holterberg opgelopen. ‘Iedereen komt boven…’, zegt de organisatie en daar heb ik ook alle vertrouwen in. Al kan het best een uur of zes duren, maar dat maakt niet uit. Ik kijk in ieder geval erg uit naar de reis en de beklimming. Het lijkt me een prachtige ervaring.”

Wie Margreet wil steunen in haar gevecht tegen de kale berg, maar natuurlijk vooral voor Intermezzo, kan dat doen via de website www.grootverzettegenkanker.nl/margreetesser.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice