21 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Gekleurd water nadert zijn einde

Geplaatst op: 31 augustus 2016

De expositie ‘Gekleurd water’ bij Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis gaat de laatste weken in. Nog tot en met zondag 11 september kunnen de kleurrijke schilderijen en  aquarellen van professioneel, gerenommeerd kunstenaar Jan Krikke (76) uit Giethoorn worden bewonderd. Evenals de prachtige bronzen beelden van zijn hand én de kunstzinnige keramische objecten die samen met keramist Geo Hultink tot stand zijn gekomen.

Bij binnenkomst in de expositieruimte op de tweede etage van Sluuspoort komt de titel van de tentoonstelling meteen tot leven. De kleuren spatten van de wanden. Een vrolijke kleurenpracht komt de bezoeker tegemoet. Inderdaad veel gekleurd water, maar ook andere landschappen zijn er te zien. Ook de wand met meest recente, kleinere, aquarellen laat prachtige kleuren los op de bezoeker. “Nee, ik maak geen sombere schilderijen”, benadrukt Jan Krikke. “Er is al ellende  genoeg in de wereld. Ik schilder graag uitbundig, met veel kleur en  zeker niet langs strakke, rechte lijntjes. In het verleden wel gedaan, hoor. Maar je moet meegroeien met je tijd. Openstaan voor nieuwe invloeden en technieken. Kijken naar het werk van andere kunstenaars en, als het mogelijk is, je stijl aanpassen”.

Jan Krikke heeft dat gedaan. Wie zijn vroegere schilderijen kent, zal dat beamen. Wat voor een belangrijk deel wel terug te vinden is in veel van zijn creaties, is Krikke’s voorliefde voor het landschap. Vooral water vormt een terugkerend element. “Water beweegt, water leeft”,  licht hij zijn voorkeur toe. “En is ook beslist niet makkelijk te schilderen. Je schildert je onderwerp bijna altijd twee keer: de reflectie hè!” legt hij lachend uit. Krikke boft, want hij woont (aan het water) in Giethoorn. Dus midden in een gebied dat beheerst wordt door water. Aan inspiratie dan ook geen gebrek in de onmiddellijke omgeving. Dat is te zien in Sluuspoort. Tal van schilderijen en aquarellen met impressies van het mooie Noordwest Overijssel. De schilderijen het meest opvallend met de grote kleurvlakken. Bij de tentoongestelde werken ook een eigen impressie van Zwartsluis. “Verwacht van mij geen realistische schilderijen. Het is altijd mijn eigen impressie, mijn eigen idee, mijn eigen beleving. Zodra ik voor het doek sta en de eerste lijnen zet, heb ik duidelijk voor ogen welke kant ik op wil. En, voor mij heel belangrijk, ik moet het zelf mooi vinden. Dan pas geef ik het door.” Krikke trekt hierbij de vergelijking met een kok: “Die maakt toch ook geen gerecht wat hij of zij zelf niet lekker vindt. Pas als je zelf tevreden bent, deel je  het met een ander. En wat die er dan van vindt? Ja, dat is aan hem of haar. Daar heb ik geen invloed meer op.”

Beoordelen of je het werk van Jan Krikke mooi vindt? Dat kan nog tot en met zondag 11 september in Sluuspoort Zwartsluis, Handelskade 25. Openingstijden: maandag 13.30-17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag 11.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur.

www.schoonewelle.nl

www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice