16 mei 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Eclipse en Inspiration winnen Kilorace

Geplaatst op: 18 september 2016

Tekst en foto's: Teunie Rijfkogel

Onder het decor van prachtig Hollandse luchten streden 32 zeilboten dit weekend om de titel van de Kilorace. Deze zeilwedstrijd werd dit jaar voor de vijfde opeenvolgende keer georganiseerd en begint nu al een heuse traditie te worden. Organisator en sponsor Marco Beenen kan terugkijken op een geslaagde en plezierige wedstrijd.

De Kilorace wordt elk derde weekend van september gevaren. Op zaterdag wordt de eerste ronde afgelegd en op zondag de tweede. De zeilboten die op beide dagen meedoen, strijden mee om de titel: een twee kilo zware bokaal en een kilo kaas. Deze kilo kaas is het idee van organisator Beenen, die zelf kaas verkoopt in Zwartsluis. Net als vorig jaar mocht Zwartsluis Actueel ook nu weer mee op de volgboot van Paul en Marion Bosch, waar ook fotograaf Chris Epema van de partij was. Het varen ging op zaterdag echter niet zonder slag of stoot. Beenen: “Zaterdag was er erg weinig wind, waardoor we het parcours hebben moeten inkorten. De boten kwamen gewoon niet vooruit.” Bosch beaamt dat: “De enige golven die ze kregen waren de golven van onze boot,” lacht hij. Gelukkig staat er op zondag wel een goede wind. Nu kan er echt gezeild worden.

Zondag start om 11.00 uur de A-klasse met de wat kleinere boten, gevolgd door de B-klasse om 11.30. De start is een mooi gezicht. Na de fluitsignalen op 10 en 5 minuten voor de start, zien we de boten kriskras door elkaar varen om de meest ideale startpositie in te nemen. Wanneer het startsein dan gegeven is, varen enkele boten gelijk met volle snelheid weg van het IJsseloog, in de richting van Ramspol. De wind staat bol in de zeilen en al snel zit men op een snelheid van 5 knopen, zo’n 8 kilometer per uur. Niet iedereen kiest dezelfde strategie, waardoor het spannend is wie als eerst de boeien weet te ronden. Na enkele uren zijn alle boten over de finish, maar wie gewonnen heeft is dan nog niet duidelijk. Dit komt omdat er gevaren wordt aan de hand van het SW-cijfer. Dit cijfer geeft de capaciteit van de boot aan en door hier een formule op los te laten, komen er gecorrigeerde eindtijden uit.

De uitslag is uiteindelijk als volgt:

A-klasse:

  1. Thijs Veltman – Waterzooi
  2. Piet van der Burg – Eclipse
  3. Bart Zweers – Thor
Platbodems:
  1. Gertie Kist – Bruizer
  2. Bert Timpert – Vreugde
B-klasse:
  1.     Guus van Haaf – Inspiration
  2.    Hans Westerhof – Simply Blue
  3.    Henk Katgert – Blauwe Knoop
Van harte gefeliciteerd!

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice