6 mei 2024 Gebruikers online: 50
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 21 oktober 2016

Als op 18 oktober 1685, 331 jaar geleden, de Franse koning Lodewijk XIV het Edict van Nantes herroept, vluchten vele Hugenoten (protestanten) naar met name Nederland. Het Edict van Nantes werd in 1598 uitgevaardigd door Hendrik IV, om de godsdienstige twisten in Frankrijk te beëindigen. De protestanten kregen recht op uitoefening van hun geloof in enkele Zuid-Franse steden. De rooms-katholieke kardinaal Richelieu ontnam de Hugenoten in 1629 hun rechten weer en Lodewijk XIV trok het edict dus definitief in. De ca. 50.000 protestante vluchtelingen verkrijgen zondermeer asiel in de noordelijke Nederlanden en integreren compleet in de samenleving.

Zo ook Harm de Jong, wiens voorouders Hugonoten waren, die in zijn partij tegen Jan Wiers geen goed woord over had voor Richelieu. Jan attendeerde hem erop dat het nu om een schaakpartij ging en niet om de rooms-katholieke kardinaal en opende op de 8e zet de aanval. Harm kwam onder zware druk te staan, maar vededigde zich als een echte Hugonoot. Door onoplettendheid van ‘remise-Harm’, denkend aan remise en aan het Edict van Nantes, sneuvelde zijn dame en even later gaf hij op.

Henrik Jordan nam het tegen Henk Terpsta op. Henrik opende met zijn favoriete damegambiet en Henk deed een rokade. Hierdoor kwam zijn toren bekneld te staan en moest hij even later deze tegen een loper ruilen. Henk, afstammeling van de Hugonoten, denkend aan Richelieu en aan kijkend naar Henrik, speurend naar enige gelijkenis, stond in het eindspel een dame, toren en twee pionnen achter en gaf op.

Pieter v.d. Berg trof Klaas-Jan v.d. Vinne. Klaas-Jan kwam slecht uit de opening en Pieter zocht de aanval. Aanvankelijk leek het erop dat Pieter deze partij zou winnen, maar door een kapitale fout van hem ging de winst aan zijn ‘schaakneus’ voorbij. Wederom glipte Klaas-Jan door de mazen van het ‘schaaknet’.

Jaap Russchen ontmoette Wim Jurgens.Wim kreeg al snel een stuk tegen twee pionnen voor en bovendien een betere stelling. Jaap moest zich beperken tot verdedigen. Door een onjuiste torenzet van Wim sneuvelde deze en werd er een paardje tegen een loper geruild. ‘Baard Jaap’ stond toen sterker en kon aan zijn opmars beginnen. Na een bijzonder spannende partij kwam Wim net iets te kort en gaf op.

“Gezond verstand is het best verdeelde goed ter wereld, iedereen meent er ruimschoots voldoede van te hebben”

René Descartes

Frans filosoof, wetenschapper

Leefde van: 1596-1650

 

Kijk ook eens bij www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice