30 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Duurzaam wonen is ook goedkoper wonen

Geplaatst op: 5 december 2016

Duurzaam wonen levert een veel lagere energierekening op. Bovendien zijn er subsidies en aantrekkelijke leenvoorwaarden beschikbaar om maatregelen door te voeren. Egbert Brouwer van Duurzaamheid Combinatie Zwolle (DCZ) vertelt daar komende woensdag meer over in De Sluuspoort.

De Genemuidenaar verkocht enkele jaren terug zijn bouwbedrijf en richtte zich op een toekomst als energieadviseur. Hij bracht een aantal bedrijven bij elkaar en vormt daarmee de DCZ waarmee hij eerst samenwerkte met de gemeente Zwolle. “Na meerdere gesprekken met de gemeente Zwolle, bleek dat er behoefte was aan 1 aanspreekpunt die alles van A-Z kan regelen. Hierop volgend hebben wij DCZ opgericht. We adviseren over mogelijke maatregelen die ook over enkele jaren kunnen worden uitgesmeerd. Het doel blijft om uiteindelijk tot een slimme woning met een zeer laag energieverbruik en een optimaal comfort te komen.”

Ondertussen werkt de combinatie (met gespecialiseerde bedrijven uit Zwolle, Genemuiden, Drenthe en Steenwijk) ook samen met de gemeente Kampen, Steenwijkerland en Zwartewaterland. Vorige week gaf Brouwer tekst en uitleg in Belt-Schutsloot, woensdag is Zwartsluis aan de beurt. “Wij vertellen dan over de mogelijkheden om snel besparingen door te voeren en geven uitleg over alle subsidiemogelijkheden. Bovendien geven we dertig gratis energiescans weg.”

Tijdens zo’n scan loopt Brouwer met bewoners door een huis. Hij signaleert zaken en geeft adviezen. “De grootste klappen kun je maken met vloer, spouw, glas, dak en ketel. Met gerichte maatregelen breng je de energierekening echt fors naar beneden en verbeter je het wooncomfort. Goede spouwmuurisolatie levert een besparing van 30 procent op, vloerisolatie 15 procent. Investeringen verdien je in een paar jaar terug, zeker met alle mogelijkheden tot subsidie en lening. De voorwaarden zijn echt heel aantrekkelijk momenteel.”

Bovendien voert de combinatie werkzaamheden relatief goedkoop uit. Daarin schuilt de kracht van het concept ook, zegt Brouwer. “Na een voorlichtingsbijeenkomst volgen de energiescans. Daarna hebben mensen de tijd om na te denken over verbetervoorstellen. Uiteindelijk komen we ook met maatwerkadviezen, zodat we het optimale rendement voor een woning zoeken. De bedrijven waarmee wij samenwerken maken vervolgens per woonkern afspraken. Door die bundeling van opdrachten blijven de kosten laag.”

Naast de snelle verbeteringen kan Brouwer ook voorlichting geven over aanvullende maatregelen, zoals een zonneboiler (voor warm water), zonnepanelen (voor opwekken van elektriciteit) en een warmtepomp. “Vooral die laatste toepassing is momenteel populair. Door een lucht-/water warmtepomp te koppelen aan een bestaande cv-ketel, besparen huishoudens tot 50 à 60% op de gasrekening.”

De voorlichtingsbijeenkomst in De Sluuspoort begint om 19.00 uur. Naast Brouwer zijn ook vertegenwoordigers van de gemeente en de aangesloten bedrijven aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice