4 mei 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Hoeben sloopt Sluziger brug en Duits marineschip

Geplaatst op: 7 december 2016

De laatste restanten van de brug uit Zwartsluis...

“Het is weer eens wat anders…”, glimlacht Gerard Hoeben als hij naar buiten kijkt op zijn werf in Kampen. Daar ziet hij een heus Duits marineschip liggen. Een fregat uit 1982 dat door het Kamper bedrijf met de Sluziger roots moet worden gesloopt.

Hoeben RDM is een onderdeel van Hoeben Metalen. Sinds de verhuizing van Hasselt naar Kampen legt het bedrijf met de Sluziger directie (naast Hoeben ook zus Joan Draaisma) zich daarmee ook toe op sloop van schepen. Dat specialisme is de laatste jaren steeds verder gegroeid. Een plezierjacht werd een binnenvaartschip en nu dus zelfs een kolossaal Duits marineschip. Hoeben kocht dat via een veilingorganisatie. Alleen het transport van Wilhelmshaven kostte al veel energie. Door de lage waterstand van het IJsselmeer moest het fregat bijvoorbeeld een tijdlang aan de kade op Urk liggen.

Ondertussen ligt het sinds twee weken in Kampen en de belangstelling is groot. Hobbyfotografen, brandweerlieden, belangstellenden, iedereen wil wel een kijkje aan boord nemen. Vanaf februari is dat zeker onmogelijk. “Dan beginnen we met de sloop en ik vermoed dat het ongeveer zes tot acht weken gaat duren”, vertelt Hoeben.

Hij woont sinds zijn 17e in Zwartsluis. Ook uit zijn woonplaats liggen heel wat herinneringen op de werf in Kampen. “We zijn net bezig met het slopen van de oude brug over het Meppelerdiep…”, vertelt Hoeben. Even later blijkt dat het nog om restanten gaat. Een medewerker is buiten bezig met de laatste herinneringen aan de oude brug. Na de nodige haperingen aan de nieuwe brug, zullen veel Sluzigers dat met de nodige spijt aanzien.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice