19 mei 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Goede opkomst bij herdenking Reformatie

Geplaatst op: 26 januari 2017

De Reformatie herdenking in de Hervormde Kerk had woensdagavond een goede belangstelling. Ook waren veel jongeren aanwezig. Zij hadden voor deze herdenking een aantal stellingen ingeleverd.

Hoofdthema van de avond was een lezing door prof.dr. Herman Selderhuis uit Hasselt over ‘Kerk op de pauzeknop – 500 jaar Reformatie en de kerk van morgen’.  Hij vertaalde dit thema in een boeiende lezing van de tijd van Luther in de Middeleeuwen naar de tijd van nu. Selderhuis had hiervoor mooie handreikingen gekregen met de stellingen van catechisanten uit de drie kerkelijke groepen. God heeft Luther gebruikt om de kerk wakker te schudden, aldus de hoogleraar aan de TU Apeldoorn.  Als wij nu op de pauzeknop drukken moeten wij vandaag de vraag stellen of wij in de kerk goed bezig zijn zoals het volgens de Bijbel is bedoeld. Moet het niet anders is ook een vraag van vandaag en houdt de jongeren ook bezig zo bleek uit een van de stellingen. Hoe kunnen wij met de boodschap van de Reformatie de mensen in deze tijd aanspreken en de blijdschap ervan laten uitstralen naar andere mensen. Volgens Selderhuis kunnen wij hier veel van Luther leren. Blijdschap kun je niet organiseren, maar komt ergens vandaan. Het gaat om grote dingen in de kerk. Het gaat niet om beelden wat er te zien is, maar wat er wordt gezegd over de blijde boodschap van genade. Dit is wat wij met deze herdenking vieren.

Selderhuis wees er verder op, dat wij actueel en duidelijk moeten spreken over het geloof in de taal van de mensen van vandaag. Er is genoeg, ook als plaatselijke kerken, om met elkaar in gesprek te gaan ondanks de verschillen die er in alle eerlijkheid ook zijn. Hierover was door de jongeren ook een stelling gemaakt.

Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door Margriet Huls (fluit) en Henk Schoonewelle (orgel) over het Lutherlied ‘Verheugt u, christenen tesaam!’.

Wethouder Gerrit Knol was met zijn echtgenote ook aanwezig om de herdenking bij te wonen.

In 1517 stelde Luther een reeks van 95 stellingen op die hij publiek maakt door ze op 31 oktober 1517 te bevestigen op de deur van de slotkapel van Wittenberg. Het wordt als het startsignaal gezien van de reformatie van de kerk in de 16e eeuw. Nu 500 jaar later zijn er in 2017 overal herdenkingen onder de vlag van ‘Refo 500’.

Na afloop was er in Het Trefpunt onder het genot van koffie, thee, frisdrank gelegenheid voor een nabespreking.

Het is de bedoeling in Zwartsluis op Hervormingsdag 31 oktober een tweede herdenking te organiseren en dan in het kerkgebouw van de GKv aan de Zomerdijk.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice