18 mei 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 15 februari 2017

De Iraanse leider Khomeini spreekt op 14 februari 1989,  28 jaar geleden, een fatwa (doodvonnis) uit t.a.v. de Britse schrijver Salmon Rushdie. De fatwa luidt: “Ik stel het trotse moslimvolk overal ter wereld ervan op de hoogte dat ter dood zijn veroordeeld de schrijver van het boek ‘De Duivelsverzen’, dat tegen de islam, de profeet en de Koran is, alsmede iedereen die bij de publicatie betrokken was en de inhoud kende.”

De schrijver trekt zich een aantal jaren terug uit de publiciteit en is nooit getroffen door de wraakbede, maar naar aanleiding van de fatwa wordt de Japanse vertaler Hitoshi Igarashi in juli 1992 vermoord, in dezelfde maand wordt de Italiaanse vertaler Ettore Capriolo zwaar gewond. Tenslotte vind de Noorse uitgever van Rushdie’s werk William Nygaard in oktober 1993 de dood. Op 14 februari 2006 meldt het Iraanse persbureau IRNA dat de fatwa voor altijd van kracht blijft.

Ondanks de verwerpelijke uitspraak van de Iraanse leider Khomeini opende Harm de Jong tegen Jaap Russchen. Jaap keek Harm diep in de ogen en dacht aan de fatwa, maar kwam niettemin beter uit de opening. Jaap kreeg al snel een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel. Harm, die zachtjes Vader Abraham’s smurfenlied begon te neuriën;

waar komen jullie toch vandaan?
waar de smurfen huisjes staan
hebben jullie ook een eigen taal?
ja die spreken wij allemaal
doen jullie iets wat wij niet durfen?
ja want wij zijn echte smurfen
verdedigde stug maar kon het vege lijf alleen redden ten koste van een stuk. Jaap, die ondertussen ook meeneuriede en Harm nauwlettend in de gaten hield, kon vervolgens de partij uitspelen tot winst.

Klaas-Jan v.d. Vinne nam het tegen Willem-Pieter v.d. Berg op. Klaas-Jan zette Willem-Pieter direct onder druk en deze verloor hierdoor een pion. Erger was dat Willem-Pieter niet meer kon rokeren. In het eindspel en misschien wel denkend aan de ‘De Duivelsverzen’ van Salmon Rushdie deed Willem-Pieter een zeer zwakke zet wat hem uiteindelijk de partij kostte.

Jan Wiers trof ‘gastspeler’ Ebo Bos. Tot en met de 20e zet ging de partij gelijk op, maar toen Ebo een te gastvrije zet deed kwam Jan een stuk voor te staan. Langzaam maar zeker werd Ebo in het ‘schaakhoekje’ gedwongen en gaf op.

Henrik Jordan ontmoette Teun Troost, beiden nog in de race voor het clubkampioenschap. Henrik opende met d4 en Teun antwoordde met Pf6 en de strijd was begonnen. Teun viel Henrik’s ‘ravisante dame’ aan en kwam uit de strijd met een pion winst en een paard tegen een loper. Met dit

op hol geslagen paardje zette Teun een ‘schaakvorkje’ op wat Henrik een toren tegen paard kostte. In het eindspel en met drie pionnen winst voor Teun gaf Henrik op.

Wim Jurgens speelde tegen Henk Terpstra. Wim opende sterk en kwam al snel op voorsprong met toren tegen paard. Gaande de partij herstelde Henk zich en probeerde met zijn dame en twee lopers Wim onder druk te zetten, dit lukte niet omdat Henk door een verkeerde pionnenzet zijn loper blokkeerde en hiermee de angel uit de aanval haalde. Wim kon daarna zonder veel moeite de partij uitspelen en in zijn voordeel beslissen.

“In een vrije staat moeten ook de tongen vrij zijn”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536

 

Kijk ook eens bij: svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice