5 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Bibliotheek begint aan nieuw hoofdstuk

Geplaatst op: 27 maart 2017

Foto's Jan van Kleef

Geen weg terug meer mogelijk: betrokken organisaties ondertekenden maandagavond het huurcontract van de bibliotheek in De Sluuspoort. En dat op een moment dat de bibliotheek al bijna klaar is voor de opening. Vanaf 3 april kunnen lezers daadwerkelijk weer in Zwartsluis boeken of materialen lenen.

Bibliotheek Zwartewaterland hoopt dat er meer lenende bezoekers zijn dan in de oude situatie, want Zwartsluis leest minder dan Genemuiden en Hasselt. Tegelijkertijd hoopt De Sluuspoort met de komst van de nieuwe huurder op meer reuring en bezoekers. “Er is hier nu nog meer te doen”, stelt Sluuspoort-voorzitter Egbert Knoeff die van een historisch moment voor Zwartsluis sprak. Al was het maar omdat met het huwelijk het voortbestaan van een bibliotheek in het dorp is gered.

Burgemeester Bilder hoopt ook op een ‘vruchtbare kruisbestuiving’. “Dit gebouw kan uitgroeien tot het bloeiende hart van de Sluziger samenleving. Dit is een goede stap: de ene hand kan nu de andere wassen”, aldus Bilder, die ondertussen wel een brief van De Sluuspoort op zijn bureau heeft gevonden. “Deze verhuizing is met veel vrijwilligers tot stand gebracht, maar toch zijn er kosten gemaakt die onze exploitatie niet kan verdragen”, vat Knoeff de inhoud daarvan kort samen.

Ook directeur Hans Hilberts van Bibliotheek Zwartewaterland prees de inzet van de vrijwilligers die ‘zeker duizend manuren’ in de verhuizing hebben gestopt. Met de komst van de bibliotheek en de opening van de nieuwe tentoonstelling in Schoonewelle, komende zaterdag, is De Sluuspoort klaar voor het seizoen.

Onduidelijk is nog wat er met de achtergelaten ruimte aan de Purperreigerlaan gaat gebeuren. Belangstelling voor het deel van de bibliotheek is er wel, maar van concrete interesse is geen sprake.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice