5 mei 2024 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

De Groentemannen sterk in vers…

Geplaatst op: 28 maart 2017

Een keer beste groenteman van Nederland, drie keer tweede en sinds vorig jaar in het bezit van drie sterren. De Groentemannen uit Zwartsluis hebben zo langzamerhand een mooie geschiedenis. Deze week start de procedure voor het opnieuw behalen van een derde ster. “We gaan er weer vol voor…”, zegt Wout.

De sterren zijn in de plaats gekomen van de uitverkiezing tot ‘beste groenteman’. Vorig jaar maakten De Groentemannen onderdeel uit van een select groepje. “Drie Nederlandse ondernemers in onze branche kregen drie sterren. Daar komt veel bij kijken. Eerst word je hele organisatie onder de loep genomen. Scoor je daarin voldoende, dan ga je door naar de tweede ronde. Dan komen mysteryshoppers je winkel beoordelen.”

Dat moet goed komen, want de winkel ziet er altijd top uit. Wie de rest van het bedrijf niet kent, kijkt zijn ogen uit op de voormalige Rabobank-locatie. Snijderij, keuken, koelingen, vergaderzaal, kantine en fraai kantoor. “We zijn heel lang met deze verhuizing bezig geweest. Daardoor konden we dit pand precies zo inrichten als we wilden. De routing is optimaal. We hebben nog geen seconde spijt van deze stap. De mogelijkheden zijn hier groot.”

De Groentemannen zijn meer dan een winkel. Overal in de regio duikt het busje met het markante logo op. “Wij snijden en leveren ook aan collegazaken en daarnaast bevoorraden wij de horeca. Vooral in Zwartsluis en omgeving “, legt Wout uit. En diezelfde regio komt ook naar Zwartsluis, merken ze steeds meer. De verkiezingen trekken publiek en bovendien is het aantal groente- en fruitzaken flink aan het dalen. “Een stad als Steenwijk heeft bijvoorbeeld geen winkel. Van daaruit komen ze naar Zwartsluis, maar ook wel uit Zwolle, Meppel en de dorpen rond om ons heen.”

Uiteraard al lang niet meer voor de traditionele groente- en fruitsoorten. Voor maaltijden, zuivel en meer exotische soorten is de zaak ook een prima adres. “Ons assortiment is breder dan vroeger. Mensen experimenteren meer en letten goed op wat ze eten. Aan de andere kant wonen en werken wij in een nuchtere omgeving. Daarom ligt de focus bij ons altijd op groente en fruit. Wij staan voor ‘vers’”, zegt Jacco, zoon van de oprichter van de zaak. Vader kwam 48 jaar geleden vanuit Genemuiden naar Zwartsluis. Dat er sinds die tijd veel veranderd is, is het understatement van het jaar.

Na al die jaren is het familiebedrijf nog geen moment uitgekeken op groente en fruit. Vader de Lange helpt met zijn 68 jaar nog elke dag in de winkel mee, zoon en schoonzoon beginnen dagelijks om 04.00 uur. Jacco: “Je maakt lange dagen in dit vak. Daarom moet het ook je hobby zijn, anders red je het niet zo lang. Ik zeg wel eens: ‘ik heb geen bloed, maar bietensap in mijn aderen’. Dit is gewoon een hartstikke mooi vak.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice