2 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 9 april 2017

Op 4 april 1979, 38 jaar geleden, wordt de Pakistaanse oud-premier Ali Bhutto opgehangen. Hij was vanaf het begin van de jaren zestig al actief in de Pakistaanse politiek. In 1967 richtte hij de Pakistan People’s Party (PPP) op, die een islamitisch-socialisme voorstond. Nadat in 1973 het parlementaire stelsel hersteld was, werd hij premier. Zijn regering herstelde ook de autonomie van de Pakistaanse provincies en de bevolkingsgroepen en gaf Pakistan een islamitisch karakter. Bij de verkiezingen van 1977 behaalde de PPP een grote verkiezingszege, maar de oppositie beschuldigde hem van verkiezingsfraude. Legerleider generaal Zia ul-Haq bracht met steun van het leger in juli 1977 Bhutto ten val. In maart 1978 werd hij ter dood veroordeeld. Vanuit de gevangenis droeg hij zijn dochter, Benazir Bhutto, op om zijn politieke carrière voort te zetten.

Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis opende Henrik Jordan tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Henrik opende met damegambiet, d4-d5, en de strijd was begonnen. Willem-Pieter ging al direct met zijn ‘prachtige dame’ aan de zwier en maakte daarbij de fout deze voor zijn koning te plaatsen. Henrik viel met zijn loper de ‘pierenwaaiende dame’ aan, geassisteerd door paard en pion. Willem-Pieter angstig kijkend en denkend aan Ali Bhutto kon niets anders dan opgeven en zo geschiedde.

Teun Troost nam het tegen Henk Terpstra op. Beide schakers openden sterk en het was Henk die in het middenspel de ’trotse dame’ van Teun aan zijn gezelschap had kunnen toevoegen. Henk zag dit te laat, maar Teun had dat zeker niet toegestaan, desnoods had hij het uniform van generaal Zia ul-Haq aangetrokken. Zover zou het niet komen want enige zetten later gaf Henk zich gewonnen.

Harm de Jong trof Klaas-Jan v.d. Vinne. Harm zocht direct de aanval en viel met zijn paard de dame van Klaas-Jan aan en dameruil was een feit. Nadat Klaas-Jan een toren veroverd had en daarbij welliswaar zijn paard sneuvelde kon hij door promotie van een pion een dame halen. Harm zeer teleurgesteld in de slechte afloop, maar toch blij dat hij niet aan de ‘strop’ hing gaf op.

Jaap Russchen nam het tegen ‘gastspeleer’ Ebo Bos op. Het werd een leuke partij waar beide schakers kansen hadden. In het eindspel stonden de legers gelijk en kwamen zij remise overeen.

Jan Wiers nam het tegen Wim Jurgens op. In een spannende partij waarbij Jan in het middenspel iets sterker stond kwam Wim goed terug. Wim accepteerde kort daarop het remise aanbod van Jan en was de partij voorbij.

“Niets is zo zot als zelfingenomenheid en zelfverheerlijking”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice