27 april 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

EcoWaterliner bijna weer in de vaart

Geplaatst op: 13 april 2017

Teun Boxum en Jan Beenen van de Stichting EcoWaterliner overhandigden donderdag twee setjes sleutels aan Bernadette Haverkort en Bea Claessens van Natuurmonumenten. Daarmee starten vrijwillige schippers vanaf zondag 7 mei weer de twee EcoWaterliners die dagelijks door De Wieden varen.

Natuurmonumenten heeft daarmee officieel de stichting overgenomen. Die zorgde er vijf jaar terug met de gemeente Steenwijkerland voor dat de twee varende ‘taxi’s’ in de vaart werden genomen. Nadat de exploitatie moeilijk rond kwam, experimenteerde Natuurmonumenten vorig jaar met de EcoWaterliners. “We wilden een jaar proef draaien om te kijken of wij meer passagiers konden trekken. Dat bleek een succes, waardoor we graag door willen”, vertelt Haverkort, beheerder van het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster.

Met de overname van de stichting krijgen de activiteiten van Natuurmonumenten nu een structureel karakter. De EcoWaterliners varen vanaf 7 mei dagelijks door het gebied. Ze vertrekken dan elke ochtend vanuit Sint Jansklooster. “Om 09.45 uur vertrekt de boot naar Giethoorn, een kwartier later die naar Blokzijl. Dat biedt bezoekers veel mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld naar Giethoorn varen en terug wandelen of fietsen en dan ook nog de boot naar Blokzijl nemen.”

Veel fietsers en wandelaars genoten op die manier al van De Wieden. De varende taxi’s zijn ook een mooie aanvulling op de activiteiten bij het Bezoekerscentrum. Daar zijn tussen april en oktober ook bijna dagelijks vaarexcursies naar de hoogtepunten van De Wieden. Bovendien kunnen toeristen vanuit Sint Jansklooster de watertoren beklimmen en wandelingen over het laarzenpad en vlonderpad maken. Dat laatste pad is de afgelopen periode ook vernieuwd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice