29 april 2024 Gebruikers online: 38
Agenda
Active creations

Bewoners Schans bezoeken Schokland

Geplaatst op: 16 mei 2017

Het voormalige eiland Schokland heeft veel geheimen en prachtige bodemschatten. De bewoners van Woonzorgcentrum De Schans kregen bij hun bezoek woensdag 16 mei aan museum Schokland een indruk ervan te horen en te zien onder begeleiding van de gidsen Johannes ten Hove en Henk van Heerde.

Museum Schokland is een openluchtmuseum in de Noordoostpolder dat zich toelegt op de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland en de omringende polder. Het museum is centraal gelegen op de toenmalige woonterp van Middelbuurt. Het is het eerste Nederlandse werelderfgoed. De historische kerk uit 1834 met het doopvont uit de oude Emmeloorder kerk en de opvallende houten museumgebouwen vormen een markant punt in het moderne landschap van de Noordoostpolder.

Bij aankomst van het Sluziger gezelschap werd de groep in tweeën gesplitst voor een rondleiding. In de open lucht en in de gebouwen ademt de historie van het eiland en geschiedenis van de regio waarin Vollenhove en Zwartsluis ook een rol speelden bii de toenmalige scheepvaart en visserij. De enthousiaste gidsen schetsten een bewogen beeld van de Schokkers en wat eraan vooraf ging. Op 4 juli 1859 tekende Koning Willem III het besluit, dat ‘de gemeente Schokland op 10 juli 1859 zal ophouden te bestaan’. Een dramatische beslissing voor de 650 Schokkers. Dit besluit hangt prominent in het Schokker huisje.

De Schans bewoners vetrokken ’s morgens rond half elf met een bus van Reesttours naar het museum en kwamen rond drie uur weer terug. Na de rondleiding was er in het museum restaurant een broodmaaltijd. Op terugweg werd nog een rondrit langs het Binnenvaartmonument gemaakt bij de oude Emmeloorder haven. Dit monument werd in 2009 onthuld door de toenmalige Koningin Beatrix aansluitend op het 160e jaarcongres van Koninklijke Schuttevaer, dat in Zwartsluis werd gehouden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice