20 mei 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Lian Jacobs bedwingt de Mont Ventoux

Geplaatst op: 9 juni 2017

Tekst Henk Kuik

Toen het Roparunteam Zwartsluis maandag in België richting Rotterdam liep, stapten er twee dames op de racefiets om de Mont Ventoux te beklimmen. De bekende berg uit de Tour de France waar in het verleden de Brit Tom Simpson het leven liet.

Lian Jacobs uit Zwartsluis en Marloes Kuijpers uit Meppel vertellen aan de keukentafel van Lian in geuren en kleuren dat ze die maandagmorgen in het Franse dorp Bédoin te laat vertrokken waren richting de top van de beruchte berg. “We dachten dat we om half acht zouden starten, maar het bleek dat de start met een half uur vervroegd was”, vertelt een lachende Lian.

Niet alleen Lian en Marloes waren te laat maar ook hun support en ondersteuning Natasja Hessing en Jolanda Sloot hadden daardoor in de eerste kilometers vrij baan richting de top. Deze vier dames vormen al jaren een hechte vriendinnengroep.

Bij Jolanda is 10 jaar geleden de ziekte MS geconstateerd, zo vertelt ze. Nadat ze jaren bij het modemerk Esprit had gewerkt, moest zij vanwege haar ziekte in april 2016 deze werkzaamheden beëindigen.

Nadat hun rugnummer op de verplicht aangeschafte wielertenue was aangebracht kon de tocht beginnen. Naast de aanschaf van de kleding waarvan de opbrengst naar MS ging, moest het tweetal ook nog 50 euro inschrijfgeld betalen en garant staan voor minimaal 500 euro aan sponsorgeld aan de organisatie, de Stichting MS.

Te midden van nog 700 fietsers en lopers, waaronder een aantal MS patiënten, legde team “MArLI’s JOurney” de ruim 21 kilometer af in twee uur en veertig minuten. Tijdens deze twee en half uur werden Lian en Marloes van eten en drinken voorzien door Jolanda en Natasja, waarbij de twee stoere dames een aantal keren de bevoorrading oversloeg omdat ze in een mooi ritme naar boven klommen. Marloes kon daarbij bogen op een drietal keren dat ze eerder de Mont Ventoux voor het KWF bedwong. Voor Lian was het de eerste keer.

In september 2016 hadden de dames het besluit genomen deze tocht te gaan ondernemen. Vervolgens werd er tot de winter op de weg getraind en in de winter op de rol. Begin maart zijn ze de weg weer opgegaan zo vertellen Lian, werkzaam bij Stichting woonzorg Lojal waar zij probleemjongeren in een huiselijke sfeer begeleidt en Marloes die werkzaam is in het Isalaziekenhuis in Zwolle op de afdeling Neonatologie, de afdeling voor zieke- of vroeg geboren zuigelingen. Vervolgens klommen de dames twee keer per week op hun racefiets om gemiddeld 60 kilometer per rit af te leggen. Om klimkilometers in de benen te krijgen werd de Posbank en de Holterberg bezocht.

Nadat de top van de Mont Ventoux bereikt was, waarbij eerst nog stilgestaan werd bij het monument van Tom Simpson, vonden er een emotionele taferelen plaats bij Marloes, Lian en Natasja en Jolanda waarbij de beide rensters een medaille van Jolanda kregen omgehangen.

Het doel van de dames was om 1500 euro op te halen, maar door de vele donaties werd dit uiteindelijk 1755 euro die bijeengebracht werd door 63 donateurs. Totaal werd er bijna 5 ton bijeengebracht.

De dames zijn van plan om een dergelijke tocht over twee jaar weer te ondernemen, waarbij Jolanda aan de keukentafel aangaf dan deel te willen nemen aan de estafette- wandeling naar de top. Op de Facebookpagina van Lian is het doel van de tocht mooi omschreven.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice