29 april 2024 Gebruikers online: 51
Agenda
Active creations

WhatsApp-groepen vergroten de veiligheid in Zwartsluis

Geplaatst op: 2 juli 2017

WhatsApp-groepen in zeven wijken moeten de veiligheid in Zwartsluis verder vergroten. Concrete resultaten heeft dat ook al opgeleverd, vertelt Ivo Eenkhoorn die de groepen voor de Nieuwesluis en de Kranerweerd beheert. “Dankzij tips in de groep heeft de politie een fietsendief kunnen aanhouden: de fiets was gestolen in de Barsbeek en de aanhouding was in de Nieuwesluis”, vertelt Eenkhoorn.

Op initiatief van bewoner Cees Selles van de Schipbeek zijn er nu App-groepen in heel Zwartsluis. Een eerste aanzet gaf Selles in het voorjaar van 2016. “Ik zag op Twitter dat iemand waarschuwde voor een verdacht busje met buitenlands kenteken. Twitter leek me daarvoor niet het juiste medium, waarna ik probeerde om een buurtapp te starten. Na een aardig begin, kwamen er geen aanmeldingen meer bij en verdween mijn motivatie.”

Na de afgelopen jaarwisseling pakte Selles, die ook wat ruimer in zijn tijd kwam te zitten, het initiatief toch weer op. Nu meldden zich wel tientallen buurtbewoners aan voor de groep ‘Barsbeek Veilig’. “Al vertrokken er ook weer een aantal omdat de app ook werd gebruikt voor sociale contacten. Daarom besloot ik ook daarvoor een speciale groep in het leven te roepen: Barsbeek Actueel”, legt Selles uit, die daarmee nog steeds geen waterdicht proces had, zo bleek. “Omdat de alarmeringsapp zo weinig mogelijk moet worden gebruikt, verplaats ik een ontstane discussie naar Barsbeek Actueel. Die vonden sommige mensen daardoor weer te druk. Met een derde app Barsbeek Info is er nu weer een rustige groep en nu werkt het wél. Bovendien werk ik met een pyramidesysteem: iedereen die toetreedt, moet twee nieuwe leden aanbrengen.”

Buurtbewoners waarschuwen elkaar in Barsbeek Veilig als ze iets verdachts zien. Dat is uiteraard niet vaak, en dan ook meestal loos alarm gelukkig. “Dan ziet iemand een bus of een boot die ze niet thuis kunnen brengen, waarna wijkbewoners meldden dat die klussen bij hen komen uitvoeren. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het bij echt serieuze zaken wel werkt. Vandaar dat ik ook voor de rest van Zwartsluis aan de slag ben gegaan”, vertelt Selles.

Op Facebook zocht hij iemand met veel contacten met Sluzigers. Uiteindelijk polste hij voorzitter Ivo Eenkhoorn van Buurtvereniging Nieuwesluis. “Wij hebben hier al enige tijd een app-groep die goed functioneert. Een aantal keren heeft dat ook resultaat opgeleverd”, vertelt Eenkhoorn, die ook contacten met de politie onderhoudt over de appgroep. Die stimuleert ook dit soort buurtinitiatieven. In het najaar is er ook informatiebijeenkomst in De Sluuspoort, waar onder meer wijkagente Rebecca Viel het woord gaat voeren.

Eenkhoorn en Selles verdeelden Zwartsluis in zeven groepen met ongeveer even veel inwoners. Sinds enkele weken kunnen bewoners zich aanmelden voor de groepen. Buiten de Barsbeek zijn er overigens maar twee appgroepen per wijk. De toestroom van leden begint goed op gang te komen, inmiddels is de 300e aanmelding binnen. “In de Barsbeek kwamen eerst dus weinig aanmeldingen, maar ondertussen is het een waardevolle groep die van belang kan zijn als er echt iets aan de hand is.”

Wie zich wil aanmelden voor de groepen in het Centrum, PrinsesBuurt, MoerasBuurt, VogelBuurt, Zomerdijk en Barsbeek (over ArembergerGracht) kan contact opnemen met Cees Selles via FaceBook of op: barsbeek@outlook.com  Geef door: voornaam, achternaam, straatnaam+nr, mobiele nummer.

Voor de Groep NieuweSluis & Kranerweerd kun je je aanmelden bij:  Ivo Eenkhoorn 06-319 64 375.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice