3 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Reddingsbrigade gaat weer in training

Geplaatst op: 24 augustus 2017

De zwemmers bij Reddingsbrigade Zwartsluis beginnen maandag 4 september weer met het trainen voor de examens aan het eind van het seizoen. De examens zijn de afsluiting, maar voor komend seizoen staan er ook veel andere activiteiten gepland, zoals onder andere de jaarlijkse 4/5 kamp begin november, de sinterklaasviering, een thema-avond over de wakmatras in december, diverse beveiligingen in samenwerking met de RVR, een samenwerkingsverband tussen diverse reddingsbrigades in de regio.

Tijdens de lessen de zwemmers hun vaardigheden van vorig jaar op. De komende lessen wordt gewerkt aan het aanleren en oefenen van nieuwe vaardigheden, zodat de leden nog beter weten wat zij kunnen doen wanneer er iemand tijdens het zwemmen in nood raakt of wanneer ze zelf te water raken. Tijdens de lessen wordt gewerkt volgens de diplomalijn van Reddingsbrigade Nederland. Dit allemaal onder de toeziende blik van vrijwilligers, waarvan een groot deel gediplomeerd is of daarmee bezig is

In het laatste blok van onze zwemavond zwemt de trimgroep. Samen zwemmen en aan je conditie werken onder leiding van een gediplomeerd instructeur. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend vier keer meezwemmen. De reddingsbrigade traint iedere maandagavond in Zwembad De Kragge te Zwartsluis. Junioren zijn welkom vanaf 18.15 en de senioren vanaf 19.45.

Jaarlijks ontvangen de Reddingsbrigade en de politie veel meldingen van kindervermissingen op stranden en bij recreatieplassen. De kinderen zijn vaak in een oogwenk aan het zicht van de ouders onttrokken en vanwege de drukte kan de ouder het kind niet meer terugvinden. Daarom werden bij diverse plassen en stranden polsbandjes uitgedeeld. Doel daarvan is het bewust maken van de strandbezoekers hoe zij kunnen voorkomen dat een kind zoek raakt en wat ze moeten doen als dat toch gebeurt. Op het 06-polsbandje kunnen ouders hun telefoonnummer noteren en kan een gevonden kind sneller met de ouders worden herenigd. In de zomermaanden worden op het strand en bij recreatiegebieden jaarlijks gemiddeld zo´n 900 kinderen na vermissing weer samen gebracht met hun ouders. Met de 200.000 gratis beschikbare PAW Patrol 06-polsbandjes, waar ook dit jaar weer de herkenbare heldhaftige puppy’s van Nickelodeon’s PAW Patrol op afgebeeld staan, wordt het nog makkelijker om te genieten van een dagje naar het strand, meer of recreatieplas.

Dit jaar (tot augustus) zijn negen mensen verdronken bij het zwemmen in open water. Daarmee is het jaargemiddelde van de afgelopen jaren gehaald. De Reddingsbrigade luidt daarom de noodklok. De reddingsbrigade heeft tot nu toe deze zomer al 76 mensen gered, vooral langs de kust. In totaal zijn ze ruim 1400 keer in actie geweest.

Een belangrijke oorzaak is volgens de Reddingsbrigade de verminderde zwemvaardigheid. “Helaas zijn er onder de slachtoffers ook relatief veel kinderen. Daarom vinden we dat schoolzwemmen weer moet worden ingevoerd”, zegt de directeur van de Reddingsbrigade. Maar ook de het onderschatten van de stromingen die onder water aanwezig zijn.

Het is erg belangrijk dat mensen en kinderen goed leren zwemmen. Maar ook dat ze dit blijven onderhouden. Zodat deze aantallen minder zullen worden. Door diverse bezuinigingen wordt dit echter steeds moeilijker gemaakt. Zwembaden dreigen te moeten sluiten, schoolzwemmen is een stuk minder geworden. Het is zo belangrijk dat kinderen blijven zwemmen om de zwemtechniek onder de knie te houden.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice