17 mei 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Schans geboeid door Beulaeke

Geplaatst op: 22 september 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niet alleen in De Schans was er donderdagavond veel belangstelling voor het verhaal van Rint Massier uit Meppel over het verdronken dorp Beulaeke. In het welkomstwoord wees voorzitter Barend Vinke ook op de twee muzikale theater voorstellingen ‘Storm over de Beulaeke’ die deze week in De Meenthe in Steenwijk worden gehouden en volledig zijn uitverkocht.

Rint Masssier vertelde over de historie van het dorp en de vele gevonden restanten van voorwerpen die hij met zijn zoon heeft gevonden. Zo’n tweeduizend kilogram aan materialen heeft de geboren en getogen Meppeler in zijn bezit. Een aantal ervan waren te zien op een tafel in De Schans.

Het was een storm met orkaankracht die in november 1776 het dorp wegvaagde. Er woonden toen ongeveer vijftig mensen die allen werden gered. Het is een van de ergste waterrampen geweest, volgens Massier. De preekstoel van de kerk van Beulaeke staat nu nog in de kleine kerk in Vollenhove. Na zijn boeiende lezing volgde na de pauze een film over het heden en verleden en de van de duikactiviteiten naar de voorwerpen op bodem van de Beulakerwijde. Rond negen uur werd de avond afgesloten.

Volgende week woensdagavond is er een optreden van het gospelkoor Singers of the Light uit Zwartsluis in De Schans.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice