5 mei 2024 Gebruikers online: 41
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 5 oktober 2017

Op 3 oktober 1990, 27 jaar geleden, houdt Oost-Duitsland (de Deutsche Demokratische Republik, DDR) op te bestaan en wordt samengevoegd met West-Duitsland (de Bundesrepublik Deutschland, BRD). 3 oktober is momenteel de nationale feestdag van Duitsland: Dag van de Duitse Eenheid. De DDR was kort na de Tweede Wereldoorlog onstaan uit een afspraak tussen de geallieerde machten (VS, GB en SU). De Sovjet-Unie eiste een groot deel van Duitsland op om onder haar invloed te laten staan. Tijdens de koude oorlog (rond de 60-er jaren) werd de tegenstelling letterlijk bekrachtigd door de bouw van “de muur” langs de grens van de twee staten en dwars door de gedeelde hoofdstad Berlijn.

Ondanks dit gegeven opende ons nieuwe lid Ebo Bos tegen Teun Troost. Ebo speelde in het begin sterk en maakte het door zijn paardjes Teun bijzonder lastig. Maar in het eindspel was het ’taaie Teun’ die met zijn toren tegen een loper van Ebo kans zag om te promoveren. Even later moest Ebo  Ebo opgeven.

Ons andere nieuwe lid Willem-Pieter v.d. Berg nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. In een gelijk opgaande partij, waarbij de koningsvleugel van beiden vaststond, werden de stukken over en weer geruild totdat Willem-Pieter een pion verloor. Hierdoor kwam Klaas-Jan in het voordeel en kon hij  Willem-Pieter schaak geven en uiteindelijk schaakmat.

Henk Terpstra trof Harm de Jong. In een spannende partij was het Henk die kansen had de partij in zijn voordeel te beslissen, echter ‘remise Harm’ belette dit door goed spel en wist tenslotte de partij op zijn naam te schrijven. Henk legde zijn hoofd te ruste en dacht nog eens aan 3 oktober 1990.

Henrik Jordan speelde tegen Jan Wiers. Henrik zocht direct de aanval waardoor Jan in de verdrukking kwam. In het middenspel opende Henrik met toren, loper en dame de aanval op Jan’s koning. Jan zag langzaam maar zeker een ‘schaakverwurging’ op het schaakbord  plaatsvinden en zo voelde het ook bij hem. Een paar zetten later legde hij zijn koning om.

Wim Jurgens ging de strijd met Jaap Russchen aan. In een rustige partij was het Jaap die langzaam maar zeker een enkele pionnetjes van Wim wist af te snoepen. Gaande de partij wist Jaap de stelling van Wim te ondermijnen en uiteindelijk de winst mee naar huis te nemen.

“Goede wetten komen voort uit slechte zeden”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice