5 mei 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 30 oktober 2017

Op donderdag 24 oktober 1929, 88 jaar geleden, gaat als Black Thursday de geschiedenis in. Op zwarte donderdag start met name op de beurs van New York een beurscrisis: er worden bijna dertien miljoen aandelen verhandeld terwijl dit er normaal gesproken maar zo’n twee miljoen zijn, hierdoor kelderen de aandelenprijzen. De koerstikker (beursmeter) loop een uur achter, omdat hij het niet bij kan houden. Er heerst zoveel paniek dat iedereen verkoopt, tegen elke prijs. Omdat de aandelen niets meer waard zijn sluit bank na bank de deuren. Al het geld is verdwenen, het geld dat aan mensen is uitgeleend om aandelen van te kopen en het geld naar de bank is gebracht om te sparen. Fabrieken gaan failliet. De lonen van arbeiders dalen tot de helft, 1 op de 4 arbeiders komt op straat te staan. Honderden ooit zeer vermogende mensen plegen zelfmoord omdat ze in een klap straatarm zijn.

Denkend aan zwarte donderdag opende Harm de Jong tegen Jan Wiers. Harm zette op de 13e zet de aanval in, offerde een paardje, wat je als groot paardenliefhebber nooit moet doen en zag Jan langzaam maar zeker de aanval overnemen. In het eindspel was het toch het geofferde paardje dat Harm de ‘schaakkop’ kostte.

Ebo Bos nam het tegen Willem-Pieter v.d. Berg op. Ebo kwam sterker uit de opening en doorbrak de pionnenstructuur op de koningsvleugel van Willem-Pieter. De dubbelpion die hierdoor ontstond

bleek voor Willem-Pieter een sterke pion te worden en schoof deze naar voren. In de laatste fase van de strijd deed Ebo een verkeerde zet, mogelijk dacht hij te veel aan zijn eigen ‘aandeeltjes’ en de afloop hiervan, waardoor Willem-Pieter in het voordeel kwam. Even later legde Ebo zijn koning  om.

Deze avond was er weer eens een ‘gastspeler’ en niet de minste. Reinout Bosgraaf nam het tegen Teun Troost op. Reinout, leerling van een middelbare school en momenteel genietend van de herfstvakantie, wilde graag eens een partijtje komen schaken en wat wij als schaakclub natuurlijk prachtig vinden. Het werden twee spannende partijen die Reinout tegen Teun speelde en Teun moest wel degelijk op zijn ‘schaaktellen’ passen want Reinout speelde zeer sterk. Uiteindelijk was het Teun, die, met zijn 100 jaren schaakervaring, Reinout wist te overrompelen. Het mooie was dat Teun de jonge Reinout nog wat schaaktips gaf en hem een leuke avond bezorgde. Reinout gaf aan graag nog een keer te willen komen schaken en dat hij een leuke avond had gehad. Bedankt Reinout!

Jaap Russchen speelde tegen Henrik Jordan. Henrik kwam wat beter uit de opening maar kon geen plan vinden om het Jaap echt lastig te maken. Rond de 20e zet keerden de kansen. Henrik moest overschakelen op de verdediging en probeerde door afruil van zware stukken het tij nog te keren. Jaap kreeg echte verbonden vrijpionnen en daarmee de winst.

Henk Terpstra trof Wim Jurgens. Het werd een lange en spannende partij. In het begin van de partij snoepte Henk al snel twee pionnnen van Wim af. In het middenspel nam Henk, door een tussentijdse schaak, een toren van Wim, maar Henk leverde hiervoor een loper en paard in. In  het eindspel verwaarsloosde Henk zijn ‘prachtige dame’ door haar niet meer aan het spel te laten meedoen. Ze stond min of meer aan de zijlijn waar Wim haar niet meer liet gaan. Hierdoor kon Wim met zijn paardjes de aanval in zetten met als gevolg dat Henk steeds meer stukken moest afstaan en ten slotte moest opgeven.

“Wie niet dartelt, heeft een korte jeugd”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536 Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice