4 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 1 november 2017

Na een in 1949 begonnen experiment op 1000 locaties wordt op 31 oktober 1951, 66 jaar geleden, in Groot-Brittannië de oversteekplaats met witte stroken in de lengterichting van de weg opgenomen in het algemene wegenverkeersreglement. Voetgangers op het zebrapad hebben absolute voorrang ten opzichte van andere weggebruikers. Rond 1960 hebben vrijwel alle landen ter wereld de zebra in gebruik.

Ondanks het goede gebruik van zebrapaden, hetgeen Ebo Bos en Harm de Jong zullen beamen, openden zij hun partij. Alvorens hier aan te beginnen trakteerde de onlangs jarige Ebo ons op een overheerlijke roomboter punt. Proficiat Ebo! Het werd een spannende partij waarin Ebo in het begin, door een loperoffer, op voorsprong kwam. Toch wist ‘remise Harm’, door een tegenaanval, deze voorsprong teniet te doen. In het eindspel, waar Ebo sterker stond, kwamen beiden een ‘schaaktevreden remise’ overeen.

Henrik Jordan trof Willem-Pieter v.d. Berg. Willem-Pieter maakte in het begin van de partij een cruciale fout waardoor Henrik een pion en een toren verschalkte in ruil voor een loper. Willem-Pieter kon niet meer dan de aanval kiezen en dit leverde hem een pion op. In het eindspel snoepte Henrik nog een paardje van Willem-Pieter maar zag te laat dat zijn ‘geliefde dame’ hem zou verlaten en bood remise aan, wat geaccepteerd werd.

Die avond in de keuken van ’t Ende regende het kopjes en schotels. Het was een lawaai van jewelste en hier was Henk Terpstra de ‘schelm’. Hij liet wat uit zijn ‘schaakhanden’ glippen. Toch vroeg Klaas-Jan aan de wedstrijdleider of het wel veilig was om aan zijn partij tegen Henk te beginnen. Teun overlegde met Henk en het sein werd op groen gezet. Mogelijk had Henk een slechte ervaring op het zebrapad gehad?

Henk kwam slecht uit de opening en ging op de 4e zet al met zijn dame aan de wandel. Hierdoor werd zij door Klaas-Jan opgejaagd en dit leverde hem een aantal pionnen op. In het eindspel met al zijn pionnen nog op het bord en een ravage in de verdediging van Henk gaf deze op.

Jaap Russchen nam het tegen Teun Troost op. Na een rustige opening kwam pas rond de 20e zet tekening in de strijd. Jaap kreeg een sterk paard op b6 en begon de druk op de zwarte stelling op te voeren. Teun zag zich genoodzaakt twee paarden voor een toren te ruilen maar dat baatte hem niet. Het resterende eindspel werd in het voordeel van Jaap beslecht.

Jan Wiers nam het tegen Wim Jurgens op. Het werd een spannende partij, die tot de 22e zet, gelijk opging. Jan zette met zijn twee torens druk op de defensie van Wim wat hem een pion opleverde. In het middenspel zag Wim een verdedigingsfout te laat die hem een loper kostte en Jan met afruilen van stukken begon. Er zat voor Wim een remise in maar verspeelde deze helaas. Even later schudde hij Jan de hand.

 

“Wie een vriend weldoet, doet het zichzelf”

Erasmus

Nederlands humanist en filosoof

Leefde van: 1469-1536 Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice