19 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Zonneveld presenteert zijn derde boek: De Schutsloot Moord

Geplaatst op: 18 december 2017

Tekst en foto: Teunie Rijfkogel

Voor wie het nieuwste boek van Edwin P.C. Zonneveld heeft gelezen, zal het kleine strand bij de parkeerplaats aan de Belterweg nooit meer ‘gewoon een strand’ zijn. Men zal keer op keer herinnerd worden aan de ‘De Schutsloot Moord’ , waarin een jogger het lijk van de voormalige korpschef van regio IJsselland, Bart Sloter, aantreft in de Schutsloot. Met dit derde boek uit de Inspecteur Starck-reeks weet Zonneveld opnieuw een ijzersterk verhaal vol historische en geografische herkenningspunten neer te leggen. 

Zaterdagavond presenteerde Zonneveld (59) zijn nieuwste boek aan familie, vrienden en bekenden. Voor even werd Hotel De Belt het decor van misdaad en maffiapraktijken. Geen misdaad die zich ver van ons bed afspeelt overigens. Met een vermoorde korpschef in de Schutsloot komt het verhaal wel erg dichtbij. Net als in zijn vorige twee boeken ‘Gezworen Wraak’ en ‘Vermist In De Kragge’ speelt inspecteur Starck ook in dit boek de hoofdrol. Het is dan wel geen waargebeurd verhaal, maar doordat Zonneveld gebeurtenissen uit het verleden gebruikt en dit koppelt aan herkenbare plekken rondom Belt-Schutsloot, lijkt inspecteur Starck zomaar tot leven te komen.

Dikwijls wordt het werk van Zonneveld vergeleken met de bekende boekenreeks Baantjer. Een compliment, maar Zonneveld zelf kijkt er iets genuanceerder naar. “Het is op zich natuurlijk goed dat je met een bekende boekenreeks als Baantjer vergeleken wordt, maar mijn boeken hebben wel meer diepgang. Wat ik zelf als overeenkomst zie zijn de plots en het gebruik van kenmerkende karakters met hun eigen sterke en zwakke punten. Die brengen de boeken echt tot leven.” Hoewel Zonneveld in de wijde omgeving al vrij bekend is, zou hij graag nog bekender worden. “Ik zou het zonde vinden als zo’n boek bijvoorbeeld niet in Zeeland gelezen zou worden. De boeken spelen zich dan wel af in deze regio, maar ik wil graag het karakter van de omgeving doorgeven. Ik word erdoor geïnspireerd. Deze omgeving met moeras en riet… het heeft iets fascinerends.”

Maar wie is de man achter deze kenmerkende boekenreeks eigenlijk? Zonneveld werd geboren in Velsen en nadat hij in Velp de studie Commerciële Economie afrondde ging hij naar Philips, waar hij verantwoordelijk werd voor de beeldplaatdisk en demonstraties in heel Europa gaf. In ’83 vertrok hij naar Duitsland, maar inmiddels woont hij alweer bijna 25 jaar in Frankrijk, waar hij als Europees Marketing Manager werkt. Hiernaast is hij uitvinder en innovatie-expert. Op jonge leeftijd was Zonneveld echter al bezig met schrijven. Hij was redacteur bij een sportblad, schreef komische verhaaltjes en toneelstukken en verslond honderden historische romans. Dat hij iets met boeken en verhalen had was een feit, maar zelf een compleet boek schrijven ging nog een stap verder. Zonneveld: “In Frankrijk mag je met 62 jaar al met pensioen. Ik wilde me daarop voorbereiden, dus in 2016 zei ik tegen mijn vrouw: ‘Ik wil iets creatiefs gaan doen’. Daarop besloot ik te gaan schrijven.”

Een uur tot anderhalf uur per dag besteed hij aan zijn schrijfwerk. Niet alleen ’s avonds wanneer hij klaar is met werken, maar ook in het vliegtuig, in de trein, op het vliegveld of in zijn zomerhuisje in Belt-Schutsloot. Drie prachtige boeken zijn het resultaat. En de vierde? Die zit in grote lijnen al in zijn hoofd. Zijn boeken zijn uniek en dat is misschien ook wel te zeggen van zijn aanpak. Hij maakt geen gebruik van een vooraf uitgewerkte verhaallijn en heeft geen details in zijn hoofd. “Ik laat mezelf verrassen door de volgende bladzijde. Dan komt de creativiteit vanzelf. En de fantasie die in mijn boeken terugkomt? Die heb ik gekregen door routinematig schrijven. Op de vraag of hij de uitspraak ‘schrijven is schrappen’ ook herkent, antwoordt hij lachend. “Schrappen?? Nou, om eerlijk te zijn, ik heb bijna niks geschrapt.” Wellicht beschikt hij dan over het talent om alleen de juiste woorden op papier te zetten, want al zijn boeken zijn stuk voor stuk toegankelijk, lezen makkelijk weg en zijn spannend zonder dat er martelachtige praktijken beschreven worden. “Ik had de moord in dit boek wel tot in detail kunnen beschrijven, maar ik wil niet dat mensen zich ’s avonds drie keer omdraaien voor ze naar bed gaan. Dat is nergens voor nodig.”

Nieuwsgierig geworden naar zijn werk? De Schutsloot Moord met isbn: 9789078459675 is verkrijgbaar voor €19. Aantal pagina’s: 280

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice