6 mei 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Hendrik Jan Kleene is opgegroeid met respect voor de natuur

Geplaatst op: 15 januari 2018

“Ik ben opgegroeid met respect voor dieren en de natuur”, zegt Hendrik Jan Kleene. De boerenzoon uit Zwartsluis is een van de vrijwilligers die op dinsdagen voor Natuurmonumenten in De Wieden werkt. ‘Buitenwerk’ vindt hij het mooiste om te doen.

Vader Kleene verruilde een boerderij in Ruinerwold ooit voor een boerderij in Zwartsluis. De kleine Hendrik Jan verhuisde uiteraard mee. “Ik ben opgegroeid op de boerderij bij Het Bosch, net buiten het dorp. Respect voor dieren hoorde bij de opvoeding. Als je wat dat betreft iets deed wat niet hoorde, was het niet best”, glimlacht Kleene, die dat respect altijd heeft gehouden. “ Laatst zag ik bij Nieuwleusen een dode vos op de weg liggen. Dat kan ik niet aanzien, dan moet ik hem eraf halen.”

Kleene zat in zijn leven veel bij de weg, want ruim 42 jaar lang was hij vrachtwagenchauffeur. “De laatste periode reed ik veel op Frankrijk en Duitsland. Ook daar had ik altijd oog voor de natuur. Bij Berlijn zag je enorme kolonies kraanvogels en ook veel reeën. Altijd mooi om te zien”, vertelt de Sluziger, die in 2012 afzwaaide als vrachtwagenchauffeur. Nog steeds is hij veel bij de weg, maar dan als bestuurder van een zijspan.

Buiten die vele kilometers zocht Kleene nog meer tijdverdrijf. “Ik hou niet van niets doen. Toen een buurman vroeg of ik zin had ik in vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten in De Wieden, had ik meteen interesse. Sindsdien werk ik eens in de twee weken een dinsdag in het gebied: hakken, zagen, sjouwen, alles wat er maar moet gebeuren. Het mooie is dat we een gezellig en gevarieerd team hebben en dat je op bijzondere plekken in De Wieden komt.”

Kleene noemt de eendenkooien als voorbeeld.  Geen plekken waar doorgaans mensen komen, terwijl de natuur er prachtig is. Ondanks het harde werken heeft hij daar oog voor. “Varen vind ik ook mooi en daar houdt Natuurmonumenten rekening mee. Onlangs brachten we bijvoorbeeld hout van de werkschuur aan de Reeënweg naar de Otterskooi. Dan zit je een dag op het water”, vertelt Kleene, die de terugtocht overigens niet snel zal vergeten. “Het weer sloeg om en het spookte nogal op de Beulaker…”

Kleene vindt het interessant om in de praktijk het werk van Natuurmonumenten mee te maken. “Mijn vrouw werkt bij het bedrijf Besto in Zwartsluis: dat maakt al jarenlang vlotjes voor Natuurmonumenten. Nu weet ik ondertussen dat die bedoeld zijn voor het broeden van de zwarte sterns”, geeft hij als voorbeeld. Zelf maakt hij ook graag iets met natuurlijke materialen. “Ik maak bijvoorbeeld een soort compostbak van wilgentakken. Daar krijg je hele goede compost van.”

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice