18 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Jan Westrik: het gaat niet goed met de bijen

Geplaatst op: 26 januari 2018

Tekst en foto Roel Huls

In zijn lezing in Woonzorgcentrum De Schans over de bijen en de bijenstand gaf imker Jan Westrik uit Zwartsluis aan, dat het nog steeds niet goed gaat met de bijen. Dit komt ondermeer door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waardoor bijen hun oriëntatie kwijt raken. Maar ook door ingrepen in de natuur wordt de ruimte voor bijen steeds minder. En voor bijenhouders is steeds minder plaats. 

Jan Westrik doet al vijfentwintig jaar deze voor hem bevlogen hobby. Het vergt de nodige tijd, inzet en vakmanschap. Hij gaf uitleg over een bijenvolk en wat er nodig is om met honingbijen om te gaan en hun fascinerende leven te begrijpen. De belangstellenden kregen van de imker een inkijkje wat het houden van bijen omvat. Ook werd een kort filmpje getoond. Aan het eind van de boeiende lezing kon een aantal honingsoorten worden geproefd.

De bijenstand heeft ook de aandacht van de politiek. Op maandag 22 januari tekende minister Carola Schouten (CU) van Landbouw, Natuur en Visserij samen met veertig partners uit het bedrijfsleven, natuurbeschermings- en land- en tuinbouworganisaties een overeenkomst ‘Nationale Bijenstrategie’. Hierin is afgesproken om de achteruitgang van bestuivende insecten, waaronder bijen, een halt toe te roepen en het proces te keren. Het doel van het plan is dat bijen in 2030 weer voldoende voedsel en nestgelegenheid krijgen. De Nationale Bijenstrategie werd op woensdag 24 januari ondertekend door de Provincie Overijssel.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice