3 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 27 februari 2018

Henk Koop, uit het Groningse dorpje Tjuchem, plaatst op 20 februari 1997 een standbeeld van Lenin in zijn achtertuin en haalt daarmee het landelijk nieuws. Hij heeft het beeld op één van zijn reizen naar het voormalige oostblok op de kop getikt. Niet omdat hij zo’n grote fan van de bolsjewiekenleider was, maar gewoon voor de hoeveelheid brons die in het beeld verwerkt is. Nog altijd kan de voormalig communistisch leider voortdurend uitkijken over het vlakke bouwland tussen Tjuchem en Delfzijl. Ook heeft de provincie Groningen een toeristische Lenin-route ingesteld waarin bezoekers in een Lada door Oost-Groningen kunnen toeren.
Ondanks dit enorme standbeeld van Lenin opende Harm de Jong tegen Ebo Bos. In een gelijkopgaande partij, die levendig genoemd mag worden met af en toe spannende momenten, maakten beiden geen fouten en eindigde de partij in remise.
Klaas-Jan v.d. Vinne nam het tegen ex-gastspeler Ben ten Klooster op. Ben is lid van onze schaakclub geworden en dat vinden wij reuze fijn. Welkom Ben! Klaas-Jan zette direct al druk op de stelling van Ben, die al snel de ‘schaakmist’ inging door zijn geliefde paardje buiten spel te zetten. Gaande de partij was ‘Skoapekuukie’ Klaas-Jan oppermachtig en had Ben het nakijken, mogelijk waren zijn gedachten teveel bij het dorpje Tjuchem in Groningen en het enorme standbeeld van Lenin.
Teun Troost trof Willem-Pieter v.d. Berg. Na de klassieke opening via de konings- pionnen en de bijbehorende zetten van lopers en paarden, kwam Teun al snel onder druk te staan. Door een aanval op zijn a-pion van Willem-Pieter’s loper en een dreigende schaak met de dame op de b-lijn werd de dreiging als maar groter. Toch loste Teun dit goed op en en snoepte zelfs een pion weg, maar het lukte hem niet meer om het spel naar zijn hand te zetten. Een dameruil moest de druk van toren en dame op zijn koning wegnemen, maar dit hielp niet en Willem-Pieter kon daarna meerdere pionnen slaan. De tijdsdruk speelde Teun ook nog parten en uiteindelijk gaf Teun op.
Jaap Russchen nam het tegen Wim Jurgens op. Wim bracht al vroeg in de opening zijn dame in het spel en sloeg de witte pion op b2. Jaap offerde vervolgens een loper voor twee pionnen om het initiatief te pakken. Wat later deed Jaap een paard in de aanbieding. Wim sloeg het paard met zijn dame maar kon vervolgens kiezen tussen mat gaan of damesverlies. Wim koos voor het laatste maar kon de partij niet meer redden en gaf op.

Iedereen heeft precies zoveel ijdelheid als het hem aan verstand ontbreekt” 

Friedrich Nietzsche 
Duits dichter en filosoof 
Leefde van: 1844-1900 
Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl  

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice