26 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 14 maart 2018

Op 13 maart 1976 overlijdt Willy Alfredo. Hij maakte furore in het land met de kreet: “Roept u maar!” Tijdens de voorstellingen kon het publiek in de zaal trefwoorden noemen en daar maakte de sneldichter vervolgens ter plekke een eenvoudig rijmpje op. Een anekdote: Alfredo las geen kranten en wist niet dat er een nieuwe minister-president was benoemd: De Quay. Toen die naam hem werd toegeroepen, dichtte hij: 

“De kraai dat is een vogel, bovenop het dak, 

daar voelt zich het beestje, het meest op zijn gemak.” 

De hilariteit was groot. Alfredo, geïrriteerd: 

“Zit nou niet zo te schreeuwen, ik heb het wel gehoord, 

ik sta hier toch te zingen op het opgegeven woord.” 

Zijn pianist Dick Harris licht hem in, waarop Alfredo verder dicht met: 

“De Quay dat is een kerel die niemand kent, 

maar toch wordt zo’n man in dit land minister-president.” 

 

Niettemin opende Ben ten Klooster tegen Jan Wiers. Ben zocht direct de aanval en dit was wat al te voortvarend, want Jan kon deze pareren en overnemen. Hierdoor kwam Ben een kostbaar stuk achter en even later, door een foutje, verdween er opnieuw een stuk van het schaakbord. Ben kwam goed terug, echter te laat en gaf op. 

Teun Troost nam het tegen Henk Terpstra op. Beiden groot liefhebber van Willy Alfredo en in gedachten bij hem dichtten zachtjes: “We zitten hier gezellig, we zitten hier OK” en gingen de strijd aan. Het werd een spannende strijd die in het begin gelijk opging. In het middenspel wist Henk een toren tegen een paardje van Teun te ruilen en was het voordeel voor Henk. Maar ‘noestige Teun’ wist zich goed te verdedigen en kwam ‘Daihatsu Henk’ in tijdnood. Even later viel zijn klok, te vroeg, er had voor hem meer ingezeten. 

Ebo Bos trof Jaap Russchen. Een spannende partij waarin Ebo in het middenspel met sterk spel voordeel verkreeg maar vervolgens niet het winnende plan wist te bedenken. Jaap moest eerst alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven maar kon daarna de aanval overnemen. Geholpen door een sterke pion op d2 leidde dat uiteindelijk tot winst. 

Klaas-Jan v.d. Vinne nam het tegen Wim Jurgens op. Wim kwam niet goed uit de opening en kwam hierdoor al snel een pion achter. Door het slaan van een pion, ‘en passant’, kreeg Klaas-Jan zijn pionnen ver vooruit en toen even later een dameruil plaatsvond had Wim het ‘schaaknakijken’. 

 

 “Veel over jezelf praten kan ook een manier zijn om je te verbergen” 

 

Friedrich Nietzsche 

Duits dichter en filosoof 

Leefde van: 1844-1900 

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl  

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice